winey.pl

  • Home
    • Polski
    • Français
    • Italiano
    • Castellano
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
    • Prywatność
    • Confidentialité
    • Privacy
    • Privacy
  • Contact
    • Kontakt
    • Contact
    • Contatto
    • Contacto
  • Polish Blogs About Wine

Zimowo siódmy numer Fermentu

20 January 2019 by Andrzej Szadkowski Leave a Comment

Warto czytać Ferment nie tylko dlatego, że jest coraz lepszy, ale także po to, aby być o kurant z tym, co bogatsze 20% społeczeństwa może zaoferować spragnionej Powiatowej. Powiatowa ma wolny wybór i sama zdecyduje, czy skorzysta.

Numer poświęcony jest winnym kobietom, a przy tym w bardzo rozsądny sposób wystrzega się niepotrzebnego dżenderowania. W końcu, czy rodzaj ma jakiś wpływ na  degustowane wino? Filozoficznie wypada dodać, że dzieląc świat człowieczy na mężczyzn i kobiety (wcale nie symetrycznie) zatracamy to, co w człowieku powinno nas wyłącznie interesować, a mianowicie osobę. Znakomity na ten temat tekst zamieściła Pani Ewa Wieleżyńska, a swoje trzy grosze, jak zawsze, dodał Pan Wojciech Bońkowski, którego zaiste trudno w numerze pominąć. Polecam szczególnie jego tekst o amarone, pod którym podpisałbym się w całości, gdybym znał się na winie (znam się jednak co nieco na Włochach, mniej na Włoszkach).

Polecam także szczególnie „Zły dotyk”, znakomity tekst Pana Macieja Świetlika. Wypada opowiadając o winach mieć się ciągle na baczności (w końcu w Fermencie mogą to opisać i pozostanie niesmak poczucia winy).

Oprócz wspomnianego powyżej amarone w numerze nieodzowne informacje o cavie i tokaju, a także dziesiątki innych winnych ciekawostek (dla Polaków o winach słodkich), oraz przepisów kulinarnych i porad (zauważam, że pismo gdzieś w tym kierunku ewoluuje).

No i oczywiście doradzane wina z tego, co jest dostępne na naszym rynku. Tutaj Powiatowa pozwala sobie na szerokie otwarcie oczu i przy każdej (no, może nie każdej) cenie zgina się w pół uderzona w podbrzusze. To wszystko zaś w znakomitej szacie graficznej, bo czego jak czego, ale wysmakowania Fermentowi odmówić nie można.

Share this:

  • Tweet

Filed Under: polski

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

about wine in the world

  • - Wine Spectator |
  • - VinePair Blog |
  • - WineBusiness.com |
  • - Wine Industry Advisor |
  • - Wine Folly |
  • - Vivino Blog |
  • - Natalie MacLean Blog |
  • - Vinography |
  • - Emmanuel Delmas |
  • - Wojciech Bońkowski |
  • - The Academic Wino |
  • - En Magnum |
  • - Fernando Beteta, MS |
  • - The Wine Wankers |
  • - Tim Gaiser, MS |
  • - Wineanorak |
  • - The Jordan Journey |
  • - Sip on this Juice |
  • - Tim Atkin, MW |
  • - Wine Lovers-Barcelona |

#winey.pl

Webmaster: 2021 @ winey.pl

  • Home
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
  • Contact
  • Polish Blogs About Wine

Copyright © 2023 · Agency Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

Go to mobile version