Winey.pl

  • Home
    • Polski
    • Français
    • Italiano
    • Castellano
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
    • Prywatność
    • Confidentialité
    • Privacy
    • Privacy
  • Contact
    • Kontakt
    • Contact
    • Contatto
    • Contacto
  • Polish Blogs About Wine

Zajęcze oko + 2, czyli Katalonii ciąg dalszy

4 August 2014 by Andrzej Szadkowski

Portell Negre Selecció Ull de Llebre + 2, Conca de Barberà Denominació d’Origen*, rocznik 2010, w cenie 25,00 PLN za butelkę (0,75), zakupione w dniu 02 sierpnia 2014 w sklepie Calwados – Grajewo (czerwone wytrawne, szczepy: 70% tempranillo, 15% merlot, 15% cabernet sauvignon). Produkowane i butelkowane przez COVISAL Sarral – Katalonia/Hiszpania

Za butelkę spożytą daję ocenę:  5 –bardzo dobra, 89 PPFPP (prawie znakomite).

Wino w Katalonii posiada długą tradycję kulturową i własną specyfikę. Sektorem winiarskim zarządza tutaj Kataloński Instytut Winorośli i Wina. Poza tym wino z francuskiego Roussillon bywa również tradycyjnie nazywane winem katalońskim. Produkcja wina  zajmuje czwartą pozycję w przemyśle spożywczym Katalonii, co stanowi 25% całej produkcji w Hiszpanii. Roczna produkcja wynosi ponad 380 milionów butelek,  z których dwie trzecie są przeznaczone na eksport. Około połowę produkcji zajmuje cava (wino musujące). Winnice i wina zostały sprowadzone do Katalonii jeszcze w czasie kolonizacji greckiej i skoncentrowały się na obszarze Empordà. W czasach rzymskich produkowano wina w Tarragonie i Alella, w okolicy Tarraco Barcino. Od XVIII wieku coraz bardziej rozwijał się eksport. Z jednej strony wina Empordà wywożono do Langwedocji,  z drugiej strony, zachęcano do uprawy na obszarach przybrzeżnych, skąd  eksportowano wina  i koncentrat winny do produkcji brandy w Ameryce.  Z Vilanova oraz Geltrú eksportowano Penedès, z Salou, a także w mniejszym stopniu z portów w Roses, Begur, Mataro, Barcelona i Tarragona eksportowano Baix Camp oraz Priorat, . Od 1865 roku, wraz z pojawieniem się filoksery we Francji, wszystkie porty skierowały swój eksport  do Langwedocji i Prowansji po to, aby zaspokoić tamtejszy popyt. W latach 1878 i 1900 filoksera zniszczyła winnice w Katalonii, co doprowadziło do zmian, powodując, że zmieniły się proporcje w produkcji: więcej produkowano Penedès niż Bages, a okolice Priorat uległy wyludnieniu. Ponowne nasadzenia  białych szczepów winorośli sprzyjały rozwojowi produkcji cava. Powstały promowane przez Wspólnotę Katalonii pierwsze spółdzielnie winiarskie w Alella, Igualada oraz Artés. Okres secesji to okres powstawania dużych  spółdzielni, nazywanych „katedrami wina” w Barberà de la Conca, l’Espluga de Francolí, Falset, itd.  Podczas I wojny światowej zaobserwowano wyjątkowy popyt na wino,  zatrzymany dopiero przez wojnę domową w Hiszpanii i II wojnę światową. Od roku 1960 uprawy odnowiono wprowadzając nowe odmiany winorośli i nowe metody,  a wino Penedès stało się liderem produkcji, przy jednoczesnym stopniowym powrocie do Priorat.

Winnice w Katalonii skoncentrowane są głównie między górami i wybrzeżem (z wyjątkiem wilgotnej wschodniej części wybrzeża). Ponadto winorośl  uprawiana jest na równinach  centralnego basenu depresji (równina Lleida oraz Bages ),  po obu stronach Albera (równina Empordà, a także francuski  Roussillon). Sprzyja uprawie klimat wybrzeża Morza Śródziemnego z umiarkowanie gorącymi latami,  zimami bez dużego mrozu, czy bez opadów gradu, z deszczami jesienią i wiosną, oraz  bardzo słonecznymi południowo wschodnimi stokami. Geograficzna różnorodność oznacza także różnorodność miejsc uprawy zgrupowanych w dwunastu nazwach pochodzenia (DO), które razem zajmują 70 tysięcy ha.

Degustowane wino powstało właśnie w Spółdzielni COVISAL, w obszarze apelacji Conca de Barberà i jest bardziej bordowe, niż hiszpańskie, chociaż pojawiający się w aromacie i w smaku dąb wskazuje, że Katalończycy z Półwyspem Iberyjskim w hiszpańskim wydaniu są związani (chodzi o produkcję wina, a nie o inne sprawki). Struktura średnia i bardzo zrównoważona, posmak rodem z Medoc, wino z pewnością zasługuje na uwagę miłośników. A aromat, to sad i owoce leśne, z dymnym tłem. Cena niezła, więc polecam.

* Denominació d’Origen – apelacja

Share this:

  • Tweet

Filed Under: polski Tagged With: caberbet sauvignon, covisal, hiszpania, katalonia, merlot, portell, tempranillo, ull de llebre

RSS w12zdaniach

We help Ukraine

My Pleasant Wine in February 2022

Tombacco Aglianico del Beneventano IGT 2020

Why donate?

about wine in the world

  • - Wine Spectator |
  • - VinePair Blog |
  • - WineBusiness.com |
  • - Wine Industry Advisor |
  • - Wine Folly |
  • - Vivino Blog |
  • - Natalie MacLean Blog |
  • - Vinography |
  • - Emmanuel Delmas |
  • - Wojciech Bońkowski |
  • - The Academic Wino |
  • - En Magnum |
  • - Fernando Beteta, MS |
  • - The Wine Wankers |
  • - Tim Gaiser, MS |
  • - Wineanorak |
  • - The Jordan Journey |
  • - Sip on this Juice |
  • - Tim Atkin, MW |
  • - Wine Lovers-Barcelona |

Our friends

  • - www.online-tlumaczenia.pl
  • - www.lokoz.com

#winey.pl

Webmaster: 2021 @ winey.pl

  • Home
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
  • Contact
  • Polish Blogs About Wine

Copyright © 2022 · Agency Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

Go to mobile version