winey.pl

  • Home
    • Polski
    • Français
    • Italiano
    • Castellano
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
    • Prywatność
    • Confidentialité
    • Privacy
    • Privacy
  • Contact
    • Kontakt
    • Contact
    • Contatto
    • Contacto
  • Polish Blogs About Wine

Zajęcze oko + 2, czyli Katalonii ciąg dalszy

4 August 2014 by Andrzej Szadkowski

Portell Negre Selecció Ull de Llebre + 2, Conca de Barberà Denominació d’Origen*, rocznik 2010, w cenie 25,00 PLN za butelkę (0,75), zakupione w dniu 02 sierpnia 2014 w sklepie Calwados – Grajewo (czerwone wytrawne, szczepy: 70% tempranillo, 15% merlot, 15% cabernet sauvignon). Produkowane i butelkowane przez COVISAL Sarral – Katalonia/Hiszpania

Za butelkę spożytą daję ocenę:  5 –bardzo dobra, 89 PPFPP (prawie znakomite).

Wino w Katalonii posiada długą tradycję kulturową i własną specyfikę. Sektorem winiarskim zarządza tutaj Kataloński Instytut Winorośli i Wina. Poza tym wino z francuskiego Roussillon bywa również tradycyjnie nazywane winem katalońskim. Produkcja wina  zajmuje czwartą pozycję w przemyśle spożywczym Katalonii, co stanowi 25% całej produkcji w Hiszpanii. Roczna produkcja wynosi ponad 380 milionów butelek,  z których dwie trzecie są przeznaczone na eksport. Około połowę produkcji zajmuje cava (wino musujące). Winnice i wina zostały sprowadzone do Katalonii jeszcze w czasie kolonizacji greckiej i skoncentrowały się na obszarze Empordà. W czasach rzymskich produkowano wina w Tarragonie i Alella, w okolicy Tarraco Barcino. Od XVIII wieku coraz bardziej rozwijał się eksport. Z jednej strony wina Empordà wywożono do Langwedocji,  z drugiej strony, zachęcano do uprawy na obszarach przybrzeżnych, skąd  eksportowano wina  i koncentrat winny do produkcji brandy w Ameryce.  Z Vilanova oraz Geltrú eksportowano Penedès, z Salou, a także w mniejszym stopniu z portów w Roses, Begur, Mataro, Barcelona i Tarragona eksportowano Baix Camp oraz Priorat, . Od 1865 roku, wraz z pojawieniem się filoksery we Francji, wszystkie porty skierowały swój eksport  do Langwedocji i Prowansji po to, aby zaspokoić tamtejszy popyt. W latach 1878 i 1900 filoksera zniszczyła winnice w Katalonii, co doprowadziło do zmian, powodując, że zmieniły się proporcje w produkcji: więcej produkowano Penedès niż Bages, a okolice Priorat uległy wyludnieniu. Ponowne nasadzenia  białych szczepów winorośli sprzyjały rozwojowi produkcji cava. Powstały promowane przez Wspólnotę Katalonii pierwsze spółdzielnie winiarskie w Alella, Igualada oraz Artés. Okres secesji to okres powstawania dużych  spółdzielni, nazywanych „katedrami wina” w Barberà de la Conca, l’Espluga de Francolí, Falset, itd.  Podczas I wojny światowej zaobserwowano wyjątkowy popyt na wino,  zatrzymany dopiero przez wojnę domową w Hiszpanii i II wojnę światową. Od roku 1960 uprawy odnowiono wprowadzając nowe odmiany winorośli i nowe metody,  a wino Penedès stało się liderem produkcji, przy jednoczesnym stopniowym powrocie do Priorat.

Winnice w Katalonii skoncentrowane są głównie między górami i wybrzeżem (z wyjątkiem wilgotnej wschodniej części wybrzeża). Ponadto winorośl  uprawiana jest na równinach  centralnego basenu depresji (równina Lleida oraz Bages ),  po obu stronach Albera (równina Empordà, a także francuski  Roussillon). Sprzyja uprawie klimat wybrzeża Morza Śródziemnego z umiarkowanie gorącymi latami,  zimami bez dużego mrozu, czy bez opadów gradu, z deszczami jesienią i wiosną, oraz  bardzo słonecznymi południowo wschodnimi stokami. Geograficzna różnorodność oznacza także różnorodność miejsc uprawy zgrupowanych w dwunastu nazwach pochodzenia (DO), które razem zajmują 70 tysięcy ha.

Degustowane wino powstało właśnie w Spółdzielni COVISAL, w obszarze apelacji Conca de Barberà i jest bardziej bordowe, niż hiszpańskie, chociaż pojawiający się w aromacie i w smaku dąb wskazuje, że Katalończycy z Półwyspem Iberyjskim w hiszpańskim wydaniu są związani (chodzi o produkcję wina, a nie o inne sprawki). Struktura średnia i bardzo zrównoważona, posmak rodem z Medoc, wino z pewnością zasługuje na uwagę miłośników. A aromat, to sad i owoce leśne, z dymnym tłem. Cena niezła, więc polecam.

* Denominació d’Origen – apelacja

Share this:

  • Tweet

Filed Under: polski Tagged With: caberbet sauvignon, covisal, hiszpania, katalonia, merlot, portell, tempranillo, ull de llebre


Why donate?

about wine in the world

  • - Wine Spectator |
  • - VinePair Blog |
  • - WineBusiness.com |
  • - Wine Industry Advisor |
  • - Wine Folly |
  • - Vivino Blog |
  • - Natalie MacLean Blog |
  • - Vinography |
  • - Emmanuel Delmas |
  • - Wojciech Bońkowski |
  • - The Academic Wino |
  • - En Magnum |
  • - Fernando Beteta, MS |
  • - The Wine Wankers |
  • - Tim Gaiser, MS |
  • - Wineanorak |
  • - The Jordan Journey |
  • - Sip on this Juice |
  • - Tim Atkin, MW |
  • - Wine Lovers-Barcelona |

Our friends

  • - www.online-tlumaczenia.pl
  • - www.lokoz.com

RSS w12zdaniach

  • Ukraiński dylemat

#winey.pl

Webmaster: 2021 @ winey.pl

  • Home
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
  • Contact
  • Polish Blogs About Wine

Copyright © 2023 · Agency Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

Go to mobile version