winey.pl

  • Home
    • Polski
    • Français
    • Italiano
    • Castellano
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
    • Prywatność
    • Confidentialité
    • Privacy
    • Privacy
  • Contact
    • Kontakt
    • Contact
    • Contatto
    • Contacto
  • Polish Blogs About Wine

Wino bezalkoholowe i nowomowa

7 January 2016 by Andrzej Szadkowski 1 Comment

winkologiaPo Świętach wróciła koleżanka i oznajmiła, że siostra jej, co to potomka się spodziewa, dostała od męża pod choinkę wino bezalkoholowe, które ohydne było, bo bez smaku. Wiem, że wynalazki takowe istnieją, w Winicjatywie wyczerpująco je opisano (tutaj), nie zmienia to jednak faktu, że przypomina mi to masło ze smalcu, cukier z soli, wodę z kamienia, zacząłem – więc – interesować się losem zjawiska w nomenklaturze unijnej i jestem bliski załamania. Otóż, jeśli producent we Włoszech zrobi napój z vitis labrusca (winorośl lisia), to nie wolno mu na butelce umieścić nazwy „wino”, chociaż ów napój więcej ma z winem wspólnego, niż wino bezalkoholowe. Dotyczy to fragolino (uva fragola) i innych winnych wynalazków, ciężarnym natomiast dajemy wino bezalkoholowe. W Matce Naszej, Kościele rzymskim i wielce katolickim ktoś super politycznie poprawny próbował wprowadzić wino bezalkoholowe do rytuału, na szczęście wielebni, znając się na smakach i żadnych zamienników nie uznając, sprzeciwem swoim pozostali przy winie.

Nowomowa wkracza i wraz z ignorancją zaczyna kształtować pojęcia, co świadczy o tym, że stopniowo przestajemy myśleć posługując się papką wysmażoną przez kiepsko przygotowanych szamanów. Przyglądam się karierze, jaką robi skromny czasownik „uprawiać”, niegdyś stosowany przy pługu i motyce, teraz zagarniający wszystkie obszary uprawy. Uprawia się, więc, seks (już nie kopulując), uprawia stosunki międzynarodowe (łączyć tego z seksem nie wypada), uprawia się konsensus, przyzwolenie, obstrukcję i Bóg wie jeszcze, jakie figury. Można, więc, uprawiać winorośl i robić z niej wino bezalkoholowe. Cali – fornication.

Muł, wodorosty i ogólny bałagan, no bo przepisy dopuszczają stosowanie nazwy “wino bezalkoholowe”, chociaż nikomu nie przyszłoby do głowy umieszczanie na opakowaniu nazwy “cukier słony”. Ponieważ niewinne wino w towarzystwie bezalkoholowości zajmuje nieskromnie miejsce w podświadomości obywateli, co źle wpływa na ich komórki mózgowe, a może moralność, sugerowałbym PARPIE zajęcie się tym problemem i wyjaśnienie przyszłym matkom, że picie zwykłego soku z żuka zdrowszym od bezalkoholowego świństwa jest i radośniejszym. I tak w jednym zwrocie zawarto całą hipokryzję politycznej poprawności i pogodzono ogień z wodą. I to by było na tyle.

Share this:

  • Tweet

Filed Under: polski

Comments

  1. Grzegorz says

    7 January 2016 at 16:11

    Miałem okazję próbować czerwonego od Torresa. Straszny syf. Przestrzegam, by nikt nie dał się nabrać. Lepiej pić wodę.

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Why donate?

about wine in the world

  • - Wine Spectator |
  • - VinePair Blog |
  • - WineBusiness.com |
  • - Wine Industry Advisor |
  • - Wine Folly |
  • - Vivino Blog |
  • - Natalie MacLean Blog |
  • - Vinography |
  • - Emmanuel Delmas |
  • - Wojciech Bońkowski |
  • - The Academic Wino |
  • - En Magnum |
  • - Fernando Beteta, MS |
  • - The Wine Wankers |
  • - Tim Gaiser, MS |
  • - Wineanorak |
  • - The Jordan Journey |
  • - Sip on this Juice |
  • - Tim Atkin, MW |
  • - Wine Lovers-Barcelona |

Our friends

  • - www.online-tlumaczenia.pl
  • - www.lokoz.com

RSS w12zdaniach

  • Ukraiński dylemat

#winey.pl

Webmaster: 2021 @ winey.pl

  • Home
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
  • Contact
  • Polish Blogs About Wine

Copyright © 2023 · Agency Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

Go to mobile version