Zachęcając do niedrogiego Egri Bikavéra z Tesco wracam do podstawowego zasobu wiedzy na temat tak znanego w Polsce kupażu z Egeru, który jest wytrawnym, lub półwytrawnym winem czerwonym, wyprodukowanym z odmian kadarka, kékfrankos, zweigelt, cabernet sauvignon, cabernet franc, pinot noir, merlot, menoire, blauburger, syrah, portugieser, kékoportó, turan. Zgodnie z regułami apelacji w poprawnym kupażu powinny być obecne minimum 3 szczepy czerwone, przy czym żaden z nich nie może przekraczać 50% całej zawartości, ani też spadać poniżej 5%. Egri Bikavér ma dojrzewać w dębowych beczkach i nie wolno go rozlewać poza Egerem. Więcej szczegółów na temat Egri Bikavéra można znaleźć tutaj. Nie znam składu tego właśnie Egri Bikavéra, na stronie firmy Wineconcept też go nie znalazłem, mogę się tylko domyślać, co jest w środku smakując wino.
Przy pierwszym nosie aromat czysty i owocowy, trzeciego nosa nie wyróżniam. Beczka nie jest obecna, pomimo zasad apelacji. W nasmaku spora wiśniowa kwasowość, lekko pikantne taniny pojawiły się w śródsmaku, desek beczki nie poczułem. Posmak długi wiśniowy z odrobiną pieprzu. Ciało średnie, koncentracja dobra. Zaskakująco przyzwoite przy takiej cenie. Ten Egri Bikavér wspaniałej duszy nie ma, nie zaskakuje artyzmem, jest jednak w nim sporo dobrego rzemiosła.
Wineconcept Eger Egri Bikavér, rocznik 2015, w cenie 16,49 PLN), zakupione w sklepie sieci Tesco w Grajewie (czerwone wytrawne, szczepy: kupaż). Wino butelkowane przez H-0058 Novaj, firmowane przez Wineconcept Zrt Budapest – Węgry. Ta butelka dostaje ode mnie 88 punktów.
Leave a Reply