Viña Eguía Reserva Rioja Denominación de Origen Calificada, rocznik 2014, w cenie 58,00 PLN za butelkę (0,75), zakupione w sklepie ViniTeranio (czerwone, wytrawne, szczepy: 100% tempranillo). Wino firmowane i butelkowane przez Bodegas Viña Eguía – Hiszpania. Ocena: 95 punktów.
Na szczęście są jeszcze takie flaszki. Późnojesienna depresja męczy mnie od dni kilku, media wcale nie pomagają, ostatnio oglądany serial to Criminal Minds, co tylko nerwy szarpie, potrzebowałem zatem czegoś ciepłego, mięciutkiego, kociopachnącego, a przy tym wysublimowanego, jak słowa w sejmowej komisji praw wszelakich i ostatnia flaszka z serii Viña Eguía okazała się tą cudownie milutką, wieńcząc chwalebnie całą serię. Cała seria pokazuje, jak wiele twarzy ma tempranillo i jak wspaniałą bywa Rioja, szczególnie w zaprawionych prawdą dłoniach. A już Arabako Errioxa, czyli Rioja Alavesa, o Panie, który stworzyłeś owoc winorośli!
Powiada polski dystrybutor: “EGUIA RESERVA powstała w bogatych winnicach Rioja Alavesa, będącego częścią regionu Rioja, który przez wiele osób uważany jest za najlepszy obszar do wytwarzania win jakościowych. Winifikacja tego wina oparta jest na tradycyjnych metodach. Proces fermentacji odbywa się w kontrolowanej temperaturze w zbiornikach z nierdzewnej stali, po czym wino trafia do leżakowania na okres 30 miesięcy do beczek z dębu amerykańskiego i francuskiego. W efekcie nabiera intensywnego, czerwonego koloru wiśni z ceglastą obwódką na obrzeżach kieliszka. W nosie pokazuje wielką złożoność aromatów z przewagą dojrzałych czerwonych owoców w obecności przypraw, tytoniu oraz lukrecji. Wszystko bardzo dobrze zintegrowane i w doskonałej równowadze. Podniebienie jest ciepłe, mocne, eleganckie i złożone, z długim i aksamitnym wykończeniem. Takie wina potrafią uwodzić zmysły.”
Próbując powoli z załzawionego trochę kieliszka zgadzam się z każdym słowem powyższej opinii, dodając, że tak znakomicie wtopionej beczki dawno nie napotkałem. Poeci, którzy powoli budowali ten winny poemat potrafią niektóre aromaty dodać, niektóre smaki wygładzić, tworząc ciało w całości jak klasyczną rzeźbę. Potem aż skrzydła rosną i z Mary Poppins szybuję nad zmarzniętym stawem. Sublimacja, dobrze pojęty intelekt i po ludzku uwodząca pijalność.
Ze względu na ostatnio wspominany przy okazji szczepu graciano resweratrol należy przypomnieć, że substancja ta jest we wszystkich winogronach szczególnie w skórce, a w winach czerwonych pozostaje ze względu na fermentację właśnie ze skórkami, ma więc resweratrol także tempranillo. Dodatkowo w winogronach występuje piceatannol (trans-3,4,3′,5′-tetrahydroksystylben), który jest naturalnie występującym hydroksylowanym analogiem resweratrolu, wykazującym niezwykłe właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, a także przeciwwirusowe.