winey.pl

  • Home
    • Polski
    • Français
    • Italiano
    • Castellano
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
    • Prywatność
    • Confidentialité
    • Privacy
    • Privacy
  • Contact
    • Kontakt
    • Contact
    • Contatto
    • Contacto
  • Polish Blogs About Wine

Villa Terramare Terrasses du Larzac AOP 2018

24 April 2021 by Andrzej Szadkowski Leave a Comment

Villa Terramare Terrasses du Larzac Appellation d’Origine Protégée, rocznik 2018, w cenie 29,99 PLN za butelkę (0,75), kupione w sieci Lidl, chyba w Grajewie, (czerwone wytrawne, szczepy: (prawdopodobnie) syrah, grenache). Butelkowane w EMB 34341B dla DPC w F-34560 – Francja. Przestaję punktować załamany tajemniczością skrótów, kryptonimów, agentów ukrytych po stokroć odwróconych.

Don Cristoforo przyniósł tę flaszkę wczoraj wieczorem i zadziwieni usiłowaliśmy zrozumieć, kto i co, ale niestety. Kiedy, wiadomo, bo przynajmniej rocznika nie zataili. Pozostał sympatyczny i ciekawy smak, a także wola przeprowadzenia śledztwa. Doprowadziło mnie ono (oczywiście przy pomocy nieocenionego wujka Gugla) do wytwórców alchemików z Domaines Pierre Chavin (czyli do Fabiana Grossa i Matyldy Boulachin).

Najwyraźniej jednak twórcom nie jest spieszno przyznać się do własnego dzieła, jako że na ich stronie o takiej flaszce ani widu, ani słychu. Można o niej poczytać w Vivino, a nawet w Winicjatywie (tam o roczniku 2017 nad wyraz pozytywnie), w obu przypadkach opisywane jest wino BIO w ramach ogólnej apelacji win z Langwedocji, nasza flaszka nie akcentowała biocharakteru, natomiast szczyciła się apelacją Terrasses du Larzac.

Jest to całkiem nowa apelacja, wyodrębniona w Hérault, chyba w 2005 roku, najbardziej północna apelacja departamentu, w której czerwone wina robią z syraha, grenache, mourvèdre, carignan i cinsault. Tyle wiadomo. W naszej konkretnie flaszce trzeba byłoby być sommelierem, aby jednoznacznie określić zawarte szczepy, mnie wydaje się, że chodzi o syraha i grenache, ale głowy nie daję.

Opis smaku w Winicjatywie wydaje się zadowalający, ja dodałbym jeszcze cukier waniliowy w aromacie i podkreśliłbym, że wino z początku bardzo krągłe, w miarę picia krągłość traci i spłaszcza się, a także staje się coraz krótsze. Mimo to do końca flaszki można dotrwać z przyjemnością. Tylko po co te wszystkie tajemnice? Taki marketing à rebours?

Share this:

  • Tweet

Filed Under: polski

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Why donate?

about wine in the world

  • - Wine Spectator |
  • - VinePair Blog |
  • - WineBusiness.com |
  • - Wine Industry Advisor |
  • - Wine Folly |
  • - Vivino Blog |
  • - Natalie MacLean Blog |
  • - Vinography |
  • - Emmanuel Delmas |
  • - Wojciech Bońkowski |
  • - The Academic Wino |
  • - En Magnum |
  • - Fernando Beteta, MS |
  • - The Wine Wankers |
  • - Tim Gaiser, MS |
  • - Wineanorak |
  • - The Jordan Journey |
  • - Sip on this Juice |
  • - Tim Atkin, MW |
  • - Wine Lovers-Barcelona |

Our friends

  • - www.online-tlumaczenia.pl
  • - www.lokoz.com

RSS w12zdaniach

  • Ukraiński dylemat

#winey.pl

Webmaster: 2021 @ winey.pl

  • Home
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
  • Contact
  • Polish Blogs About Wine

Copyright © 2023 · Agency Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

Go to mobile version