winey.pl

  • Home
    • Polski
    • Français
    • Italiano
    • Castellano
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
    • Prywatność
    • Confidentialité
    • Privacy
    • Privacy
  • Contact
    • Kontakt
    • Contact
    • Contatto
    • Contacto
  • Polish Blogs About Wine

Tajemnicze enzymy z winogron Profesora Żdanowa

8 December 2014 by Andrzej Szadkowski 1 Comment

Nie mogę sobie darować i przysłuchuję się znakomitym rozważaniom o wyższości trzeźwości nad Świętami Wielkiej Nocy (z uśmiechem przypominam sobie delikatne postękiwanie Profesora Mniemanologii Stosowanej Jana Tadeusza Stanisławskiego, lecz ile to lat temu było, o Captain). W jednym z akapitów profesorskiego wykładu dociera do mnie wiedza tajemna o tym, jak to niektóre południowe narody nie ulegają alkoholowej degradacji, gdyż uodporniły się na gorzałę konsumując od wieków uprawiane winogrona (one miałyby posiadać w sobie cudowne enzymy, które człeka na trujący wpływ alkoholu czynią odpornym, lecz dotyczy to tylko narodów południowych i to niektórych, nie będę ich tutaj cytował, temat jest wielce delikatny). Północne narody zachlewają się do imentu na śmierć i nic im, już, nie pomoże oprócz zupełnej abstynencji, no i – oczywiście – ustawicznej pracy dla dobra Ojczyzny. Nie do końca rozumiem, dlaczego – zwyczajnie – nie doradzić tym narodom po dobroci, aby wspomniane winogrona, też, jadły, okazuje się jednak, że tak prosta recepta umyka uwadze naszego profesora. I tak w oparach absurdu zbliżam się do końca kolejnego roku, po drodze spodziewając się choinki i Mikołaja (który, jeśli z północnych narodów jest, nie musi być, wcale, świętym). I to by było, na razie, na tyle.

Share this:

  • Tweet

Filed Under: polski

Comments

  1. Olunio Kotunio says

    8 December 2014 at 22:56

    O trwogę do nieba jeszcze zasługuje terminologia stosowana przez pana profesora.
    Mi to najwyżej grozi zerową liczbą punktów na kolokwium z mikrobiologii, a pan prof. może nazywać sobie drożdze bakteriami.
    Mówić, że mają usta i przewód pokarmowy i moczowy, mimo że przemiana cukru w pirogronian i dalej przy dekarboksylacji i udziale wspomnianej dehydrogenazy alkoholowej stać się etanolem jest bardziej podobna do oddychania ludzkiego niż do wytwarzania moczu.

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Why donate?

about wine in the world

  • - Wine Spectator |
  • - VinePair Blog |
  • - WineBusiness.com |
  • - Wine Industry Advisor |
  • - Wine Folly |
  • - Vivino Blog |
  • - Natalie MacLean Blog |
  • - Vinography |
  • - Emmanuel Delmas |
  • - Wojciech Bońkowski |
  • - The Academic Wino |
  • - En Magnum |
  • - Fernando Beteta, MS |
  • - The Wine Wankers |
  • - Tim Gaiser, MS |
  • - Wineanorak |
  • - The Jordan Journey |
  • - Sip on this Juice |
  • - Tim Atkin, MW |
  • - Wine Lovers-Barcelona |

Our friends

  • - www.online-tlumaczenia.pl
  • - www.lokoz.com

RSS w12zdaniach

  • Ukraiński dylemat

#winey.pl

Webmaster: 2021 @ winey.pl

  • Home
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
  • Contact
  • Polish Blogs About Wine

Copyright © 2023 · Agency Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

Go to mobile version