Winey.pl

  • Home
    • Polski
    • Français
    • Italiano
    • Castellano
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
    • Prywatność
    • Confidentialité
    • Privacy
    • Privacy
  • Contact
    • Kontakt
    • Contact
    • Contatto
    • Contacto
  • Polish Blogs About Wine

Światowa produkcja wina – szacunki na rok 2019

5 November 2019 by Andrzej Szadkowski Leave a Comment

Oto pierwsze oficjalne szacunki dotyczące światowej produkcji wina po rekordowym roku 2018. Niekorzystne zjawiska klimatyczne we Włoszech, Francji i Hiszpanii spowodowały spadek produkcji do poziomu około 263 milionów hektolitrów. W Europie ratuje się tylko Portugalia. Mimo spadku Włochy nadal są na czele.

Światowa produkcja spadła o 10%. OIV: „Wracamy do wartości średnich”

Po bardzo wysokich i wyjątkowych zbiorach w 2018 r. światowa produkcja wina wraca do średnich wartości z poprzednich lat. Oto oczekiwane prognozy OIV (Międzynarodowa Organizacja Winorośli i Wina)  na 2019 r.: około 263 mln hektolitrów (z wyłączeniem soków i moszczów).
W trakcie konferencji prasowej Dyrektor Generalny OIV Pau Roca w paryskim biurze organizacji przy Rue de Monceau zwrócił uwagę na to, że zbiory na półkuli północnej jeszcze trwają i są w końcowej fazie (we Włoszech dla na przykład w Valtellina i na obszarach Vulture), natomiast dane z półkuli południowej są zdecydowanie bardziej precyzyjne, ponieważ winogrona znajdują się w piwnicach już od początku roku.

Trendy według kraju

Ogólnie rzecz biorąc niekorzystne zjawiska klimatyczne zdecydowanie wpłynęły na obszary wiejskie Włoch, Francji i Hiszpanii, trzech największych producentów wina na świecie, gdzie odnotowano liczby niższe niż średnie historyczne. Na kontynencie europejskim tylko Portugalia ma produkcję wyższą niż rok wcześniej. W obu Amerykach spodziewany jest niewielki spadek w Stanach Zjednoczonych zmagających się z gwałtownymi pożarami w Kalifornii, chociaż zbiory tam zostały już zakończone, zgodnie z informacjami od producentów wina w regionie Sonoma; znaczące spadki pojawiły się w tym roku w Argentynie i w Chile. Republika Południowej Afryki drugi rok z rzędu spada poniżej średniej. Wreszcie Australia i Nowa Zelandia, które też są nieco poniżej poziomów z roku 2018.

Wino w liczbach

Mówiąc bardziej szczegółowo, jak wyjaśnia OIV na podstawie informacji zebranych w 28 krajach stanowiących 85% globalnego produktu z 2018 r., rynek wina powinien liczyć na od 258,3 do 267,3 mln hektolitrów, czyli średnio 262,8 mln/hl. Ogólny procentowy spadek wynosi 10%.  Pomimo braku 30 mln/hl, podkreślił dyrektor Roca, obecny rok to rok, w którym „poziomy produktywności są zgodne z poziomami zarejestrowanymi w latach 2007–2016, z wyjątkiem roku 2013.” Dlatego też jest to rok w istocie wracający do normy, po latach 2017 i 2018, które okazały się niezwykle niestabilne, z konsekwencjami dla cen produkcji ulegających niebezpiecznym i często niekontrolowanym zmianom.

Włochy pozostają światowym liderem przed Francją i Hiszpanią

Z produkcją 46,6 mln hektolitrów Włochy utrzymują pozycję europejskiego lidera w produkcji wina, a zatem także światowego, wyprzedzając Francuzów i Hiszpanów. W Europie, która ucierpiała w wyniku wiosennych przymrozków i letniej suszy, wielkości szacowane przez OIV wynoszą 156 mln/hl, czyli 60% produktu światowego.

W przypadku całego Starego Kontynentu oczekiwany spadek wynosi 15%, co przełożyło się na spadek o 26,7 mln/hl w porównaniu z rokiem 2018, który zaowocował w europejskich winnicach imponującą cyfrą 182,7 mln/hl. Oczywistym jest, że w obliczu rekordowych wyników sprzed roku, trzej pierwsi producenci odnotowali bardzo zauważalne dwucyfrowe spadki. W rzeczywistości Włochy zgubiły 15%  (46,6 mln/hl), Francja kolejne 15% (41,9 mln/hl), a Hiszpania nawet 24% (34,3 mln/hl), a są to „skutki bardzo zimnej i deszczowej wiosny” – powiedział Pau Roca -, które „połączyły się z wyjątkowo gorącym i suchym latem”.

Światowa produkcja wina: reszta Europy

Jeśli we Włoszech, Francji i Hiszpanii (które same w sobie są warte 80% produkcji wina w UE) zaobserwowano spadki  nie tylko w stosunku do 2018 r., ale nawet poniżej pięcioletnich średnich, spadek zbiorów jest wspólnym czynnikiem również dla innych krajów europejskich. Niemcy straciły 12% (9 mln/hl), Austria 4% (2,6 mln/hl), Rumunia 4% (4,9 mln/hl), Węgry 6% (3,2 mln/hl). „ą to jednak ilości podobne lub nawet wyższe”, zgodnie z opinią OIV  w stosunku do średnich z pięciu lat ”. Jedynym krajem produkującym, który odnotował wzrost produkcji wina, jest Portugalia. Przy szacowanej przez OIV wartości 6,7 mln/hl odnotowuje ona wzrost o 10% i przekracza średnią pięcioletnią (+ 4%).

Z półkuli północnej na południową: kto rośnie, a kto spada

Poza Unią Europejską, według danych OIV, w pozostałych krajach półkuli północnej produkcja rośnie. Tak jest w Rosji (6 mln/hl i + 7%) i Gruzji (1,8 mln/hl i + 1%). Nawet Szwajcaria produkująca 1,1 miliona/hl (-6%), jest o 10% wyższa niż średnia w tym okresie. Przekraczając Atlantyk dochodzimy do wstępnych szacunków ze Stanów Zjednoczonych (skąd pochodzi 12% światowego wina), gdzie produkcję wina szacuje się na 23,6 mln/hl, czyli o 1% mniej niż w 2018 r., chociaż jest to ilość, którą OIV nadal określa jako „wysoka”, w czwartym roku z rzędu.

Zbiory odbyły się już na półkuli południowej, więc dla tej grupy producentów OIV ma bardziej wiarygodne i zweryfikowane dane. Ogólnie rzecz biorąc trend jest podobny do  obserwowanego w naszych szerokościach geograficznych, z mniejszymi ilościami wina niż przed rokiem, ale „ogólnie zgodnie z pięcioletnią średnią”, wyjaśnił Pau Roca, biorąc pod uwagę obszar makro wart około 20% światowej produkcji wina.

Ameryka Południowa

Mówiąc o szczegółach Ameryka Południowa notuje najważniejsze spadki, zaś Argentyna traci 10%, co stanowi 13 mln/hl. Chile traci również 7% w stosunku do roku 2018, lecz przy produkcji 11,9 mln/hl notuje wzrost o 8% wobec średniej z poprzedniego okresu pięcioletniego. Sytuacja w Brazylii jest nadal dobra: mniej wina (-1%), ale przy swoich 2,9 mln/hl pozostaje znacznie powyżej 10% w porównaniu do średnich z pięciu lat.

Południowa Afryka

Susza silnie wpłynęła na zbiory w Afryce Południowej, a OIV wskazuje ilości równe 9,7 mln/hl, co daje poniżej prawie dziesięciu punktów procentowych w okresie pięcioletnim, drugi rok z rzędu.

Antypody

Na Antypodach Australia straciła 3% w stosunku do roku 2018 pozostając w średnich historycznych, z produkcją 12,5 mln/hl. Nowa Zelandia, po raz czwarty z rzędu, zbliża się do 3 milionów hektolitrów wina przy stabilnej produkcji w ubiegłym roku.

Staraniem Gianluca Atzeni

Tłumaczenie artykułu, który ukazał się na stronach Gambero Rosso 2 listopada 2019 roku (tłumaczenie Andrzej Szadkowski).

Share this:

  • Tweet

Filed Under: polski

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS w12zdaniach

We help Ukraine

My Pleasant Wine in February 2022

Tombacco Aglianico del Beneventano IGT 2020

Why donate?

about wine in the world

  • - Wine Spectator |
  • - VinePair Blog |
  • - WineBusiness.com |
  • - Wine Industry Advisor |
  • - Wine Folly |
  • - Vivino Blog |
  • - Natalie MacLean Blog |
  • - Vinography |
  • - Emmanuel Delmas |
  • - Wojciech Bońkowski |
  • - The Academic Wino |
  • - En Magnum |
  • - Fernando Beteta, MS |
  • - The Wine Wankers |
  • - Tim Gaiser, MS |
  • - Wineanorak |
  • - The Jordan Journey |
  • - Sip on this Juice |
  • - Tim Atkin, MW |
  • - Wine Lovers-Barcelona |

Our friends

  • - www.online-tlumaczenia.pl
  • - www.lokoz.com

#winey.pl

Webmaster: 2021 @ winey.pl

  • Home
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
  • Contact
  • Polish Blogs About Wine

Copyright © 2022 · Agency Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

Go to mobile version