Winey.pl

  • Home
    • Polski
    • Français
    • Italiano
    • Castellano
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
    • Prywatność
    • Confidentialité
    • Privacy
    • Privacy
  • Contact
    • Kontakt
    • Contact
    • Contatto
    • Contacto
  • Polish Blogs About Wine

Roche Barolo DOCG 2009

31 January 2015 by Andrzej Szadkowski Leave a Comment

stars_3_polRoche Barolo Denominazione di Origine Controllata e Garantita, rocznik 2009, zakupione w dniu 13 stycznia 2015 w sklepie w Białymstoku (czerwone wytrawne, szczepy: nebbiolo). Firmowane i butelkowane przez firmę Roche – Włochy.

Barolo to nazwa miejscowości na stokach wzgórz w Piemoncie, w północno-zachodnich Włoszech. Winnice i cantine (piwnice) istnieją tutaj od dawna i słyną z produkcji jednego z najlepszych wytrawnych win czerwonych we Włoszech – robionego głównie ze szczepu nebbiolo. Wino Barolo, pachnące i pełne garbników, jest tutaj tak czczone, iż uzyskało status DOCG w dniu, kiedy wprowadzono klasyfikację, czyli w lipcu 1980 roku (wraz z Brunello di Montalcino oraz Vino Nobile di Montepulciano).

roche_barolo_docgStrefa winnic Barolo obejmuje Castiglione Falletto, Serralunga d’Alba i same Barolo, a także rozciąga się w części Monforte d’Alba, Novello, La Morra, Grinzane Cavour, Verduno, Diano d’Alba, Cherasco i Roddi. Gleby i klimat różnią się nieznacznie w zależności od gmin, co powoduje powstanie subtelnych różnic pomiędzy winami tam produkowanymi (choć należy pamiętać, że umiejętności i preferencje poszczególnych winiarzy mają tutaj, również, istotny wpływ).

W La Morra i Barolo gleba zawiera wysokie stężenie bogatych margli wapiennych. Najbardziej aromatyczne i owocowe Barolo pochodzą, zazwyczaj, z takich gleb, a La Morra jest uważana za miejsce, gdzie powstają wina najbardziej perfumowane i wdzięczne. W samym Barolo wina wydają się być nieco bardziej skomplikowane.

W Castiglione-Falleto, Serralunga d’Alba, oraz w Monforte winnice są sadzone na luźniejszych i mniej urodzajnych glebach, zawierających piaskowce i wapienie. Daje to wina w kolorze cegły, bardziej intensywne, o większej strukturze, wymagające dłuższego starzenia. Serralunga d’Alba wytwarza wina dobrze zorganizowane, długowieczne i najbardziej taniczne, a Castiglione-Falleto słynie z win o pełnym ciele, bogatych i dobrze zrównoważonych, a także aromatycznych. Monforte d’Alba oferuje wina bogate, skoncentrowane i poważne.

Pomimo różnic między winami z różnych terroirs wszystkie one zachowują podstawowe cechy definiujące klasyczny styl Barolo: słynny aromat “smoły i róż”, kolor jasno rubinowy (który zmienia się stopniowo i osiąga, z czasem, kolor granatu), mocne garbniki, podwyższona kwasowość i stosunkowo wysoka zawartość alkoholu.

Aby uzyskać nazwę Barolo wino, zanim zostanie wypuszczone na rynek, powinno starzeć się przez co najmniej 38 miesięcy, w tym 18 miesięcy w beczce (reszta w butelce). Aby dodatkowo uzyskać miano riserva, starzenie przedłuża się do 62 miesięcy. Taniny, z czasem, delikatnieją, ujawnia się cała mineralna złożoność, pojawiają się także trufle i ciemna czekolada.

Klasyczne Barolo tradycyjnie wymaga przynajmniej dziesięciu lat w piwnicy po to, aby „ucywilizować” garbniki. Dziś, jednak, niektórzy producenci idą w kierunku bardziej „międzynarodowym”, jeśli chodzi o stylistykę, skracają okres fermentacji (co oznacza mniejsze wydobycie koloru, lub też tanin z moszczu), oraz stosują, do starzenia, nowe, francuskie beczki zamiast tradycyjnych, dużych kadzi drewnianych. Powoduje to powstanie wina w bardziej owocowym i przystępniejszym stylu i to stosunkowo wcześnie, chociaż wiele osób uważa, iż zbyt daleko posunięta modernizacja zaciera klasyczne cechy Barolo.

Jeżeli chodzi o rocznik 2009 (nabyta, przeze mnie, butelka), za Jancis Robinson powtarzam, że upał w Piemoncie umożliwił produkcję dojrzałych win czerwonych o dość wysokim alkoholu i dobrej jakości, przy stosunkowo szybkim dojrzewaniu.

Po otwarciu butelki faktycznie lekki aromat smoły i zapach róż, kolor ciemno rubinowy, z jaśniejszą obwódką przy szkle kieliszka, czysty, klarowny i połyskliwy. Ciało pełne, dobrze skoncentrowane i zrównoważone. W nasmaku ściągająca podniebienie gorycz tanin i ostrość pieprzu, w śródsmaku nadchodzi świeża kwasowość, która równoważy gorycz, pod koniec pojawia się delikatne drewno i gorzka czekolada z miętą. Smak bardzo długi dzięki posmakowi gorzkiej czekolady. Wino bardzo dobre.

Ta butelka dostaje ode mnie 85 punktów (85/100).

Share this:

  • Tweet

Filed Under: polski Tagged With: barolo, docg, Nebbiolo, piemont, roche, Wlochy

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS w12zdaniach

We help Ukraine

My Pleasant Wine in February 2022

Tombacco Aglianico del Beneventano IGT 2020

Why donate?

about wine in the world

  • - Wine Spectator |
  • - VinePair Blog |
  • - WineBusiness.com |
  • - Wine Industry Advisor |
  • - Wine Folly |
  • - Vivino Blog |
  • - Natalie MacLean Blog |
  • - Vinography |
  • - Emmanuel Delmas |
  • - Wojciech Bońkowski |
  • - The Academic Wino |
  • - En Magnum |
  • - Fernando Beteta, MS |
  • - The Wine Wankers |
  • - Tim Gaiser, MS |
  • - Wineanorak |
  • - The Jordan Journey |
  • - Sip on this Juice |
  • - Tim Atkin, MW |
  • - Wine Lovers-Barcelona |

Our friends

  • - www.online-tlumaczenia.pl
  • - www.lokoz.com

#winey.pl

Webmaster: 2021 @ winey.pl

  • Home
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
  • Contact
  • Polish Blogs About Wine

Copyright © 2022 · Agency Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

Go to mobile version