Roche Barbaresco Denominazione di Origine Controllata e Garantita, rocznik 2009, zakupione w dniu 06 stycznia 2015 w sklepie 6 Win – Białystok (czerwone wytrawne, szczepy: nebbiolo). Firmowane i butelkowane przez firmę Roche – Włochy.
Barbaresco to jedno z wielkich win z regionu Piemont w północno-zachodnich Włoszech. Dawniej nazywano je Nebbiolo di Barbaresco (nebbiolo jest szczepem, z którego Barbaresco jest wytwarzane). Dopiero w połowie XIX wieku określono do końca jego formę i tak do dzisiaj pozostało: wytrawne, czerwone, ze sporą dawką tanin.
Ze względu na szczególny character w 1980 roku przyznano mu klasyfikację DOCG. Winnice Barbaresco położone są na terenach Langhe (prowincja Cuneo), po prawej stronie rzeki Tanaro, rozciągając się od północno-wschodniej części miasteczka Alba do gmin Barbaresco, Nieve i Treiso, a także San Rocco Senodelvio (niegdyś była to część gminy Barbaresco, dzisiaj stała się częścią miasteczka Alba). Odmianą dominującą jest na tym terenie nebbiolo, chociaż dużą rolę odgrywają, również, dolcetto i barbera, a winorośl uprawiana jest na glebach bogatych w wapienne margle. Tereny uprawy położone są na południowych stokach wzgórz.
Barbaresco jest podobne do swojego bardziej znanego kuzyna Barolo. W 100% robione jest z nebbiolo. Kultowy status stanowi, iż uważane jest za jedno z najlepszych win na świecie. Od Barolo różni się tym, że wpływa nań klimat morski: tam, gdzie rośnie nebbiolo, jest nieco cieplej, co oznacza, że winogrona dojrzewają wcześniej. W rezultacie wino ma mniej garbników i jest łagodniejsze, chociaż, nadal, posiada sporą kwasowość i ostrość tanin, co, jednak, łagodnieje z wiekiem. Barbaresco charakteryzuje się bogatym i pikantnym smakiem i trochę perfumowaną słodyczą w nasmaku i ma opinię wina bardziej eleganckiego i wyrafinowanego, niż Barolo.
Przepisy stanowią, że Barbaresco powinno mieć minimalną zawartość alkoholu na poziomie 12,5% i podlegać dwuletniemu starzeniu, w trakcie którego jeden rok to starzenie w drewnianych beczkach.
Po otwarciu butelki porzeczki. Po przelaniu do karafki i odczekaniu kilku godzin ciągle porzeczki, oraz dym. Barwa czerwona z jasno brązowymi refleksami, klarowna i połyskliwa. Wino o średniej koncentracji, będące w konkretnym przypadku dopiero materiałem na wino wielkie, taniny ze szczyptą pieprzu i spora kwasowość czerwonych porzeczek. Beczki nie poczułem, słodycz pod koniec nasmaku pojawia się, lecz nie przypomina wanilii. Posmak krótki, trochę szałwia. Bardzo dobre.
Ta butelka dostaje ode mnie 85 punktów (85/100).
Leave a Reply