winey.pl

  • Home
    • Polski
    • Français
    • Italiano
    • Castellano
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
    • Prywatność
    • Confidentialité
    • Privacy
    • Privacy
  • Contact
    • Kontakt
    • Contact
    • Contatto
    • Contacto
  • Polish Blogs About Wine

Rafael Cambra Uno Tinto Monastrell Valencia D.O. 2016

29 December 2019 by Andrzej Szadkowski

Znakomita flaszka. Rafael Cambra, który skromnie mieni się czeladnikiem w winnym rzemiośle (tak rozumiem słowo “pasante” na etykiecie), jest już bardzo rozpoznawalny i zaszczytem staje się pić jego wytwory, a do tego w głowie ma poukładane i normalne ceny dając, do szerokiego grona miłośników chce przemawiać. Uno to czysty szczep monastrell (tenże powoduje dyskusje pomiędzy zwolennikami i przeciwnikami teorii, jakoby monastrell, jako mourvèdre, był w istocie tym samym, co garnacha tintorera (czyli alicante bouschet, po hiszpańsku nazywany niekiedy murviedro). Wikipedia katalońska powiada, że są to dwa zupełnie różne szczepy. Polska Wikipedia utożsamia monastrell z mourvèdre. Sprawa się komplikuje, bo sam Rafael Cambra używa nazwy monastrel.

W tym projekcie Dos już piłem i opisywałem. Uno jest zupełnie inne, daleko ciekawsze, pełne, krągłe, owocowe, witalne, a przy tym ciężkie jak pięść boksera i w niczym z kobietą nie da się połączyć, bo za Hamvasem interpretując, jest to wino męskie, do tego księżycowe, a noc nosi już na etykiecie.

Za importerem i dystrybutorem flaszki wypada zacytować: “Uno to stare szczepy monastrell, uprawiane i zbierane tak jak dawniej, w sposób ręczny, ekologiczny, bez użycia środków chemicznych. Wino to produkowane jest przez Rafaela Cambra, człowieka, który z pasją opowiada o historii regionu i metodach uprawy. Te uczucia i znajomość tematu z pewnością przełożyły się na jakość wina Uno, mieniącego się głęboką czerwienią, charakteryzującego się wybuchowymi aromatami czerwonych owoców i słodkimi przyprawami, o podniebieniu obfitym, zrównoważonym i dobrze zintegrowanym z nutami drewnianymi.” Dodam też fragment recenzji Zdegustowanego (całość tutaj): “W aromacie dominuje słodki owoc – śliwka, śliwka suszona, leśne jagody i bardzo dojrzała malina. Kompozycję uzupełniają suszone zioła, lukrecja i anyż z lekką wanilią i cynamonem. Na podniebieniu z dość potężnym ciałem i mocną taniną od dojrzałego owocu i beczki, na szczęście zachowana jest świeżość.”

Suknia  bardzo ciemna z ciałem mocnym, skrzętnie ukrytym. W nosie lukrecja i czarne jagody, kawa wczesnym rankiem. Tutaj też beczki nie czułem, czyżby w ten sposób Rafael Cambra ostentacyjnie odwracając się od hiszpańskiej tradycji spoglądał raczej w kierunku Langwedocji? Wino długie i bardzo pijalne.

Bodegas Rafael Cambra Uno Tinto Monastrell Valencia Denominación de Origen, rocznik 2016, w cenie 65,00 PLN za butelkę (0,75), zakupione w sklepie vinodelsol (czerwone, wytrawne, szczepy: 100% monastrell). Wino firmowane i butelkowane przez Bodegas Rafael Cambra – Hiszpania. Tej flaszce daję 93 punkty.

Share this:

  • Tweet

Filed Under: polski Tagged With: Bodegas Rafael Cambra, hiszpania, monastrell, tinto, Uno, Valencia Denominación de Origen, vinodelsol, Walencja


Why donate?

about wine in the world

  • - Wine Spectator |
  • - VinePair Blog |
  • - WineBusiness.com |
  • - Wine Industry Advisor |
  • - Wine Folly |
  • - Vivino Blog |
  • - Natalie MacLean Blog |
  • - Vinography |
  • - Emmanuel Delmas |
  • - Wojciech Bońkowski |
  • - The Academic Wino |
  • - En Magnum |
  • - Fernando Beteta, MS |
  • - The Wine Wankers |
  • - Tim Gaiser, MS |
  • - Wineanorak |
  • - The Jordan Journey |
  • - Sip on this Juice |
  • - Tim Atkin, MW |
  • - Wine Lovers-Barcelona |

Our friends

  • - www.online-tlumaczenia.pl
  • - www.lokoz.com

RSS w12zdaniach

  • Ukraiński dylemat

#winey.pl

Webmaster: 2021 @ winey.pl

  • Home
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
  • Contact
  • Polish Blogs About Wine

Copyright © 2023 · Agency Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

Go to mobile version