Bardzo smaczna flaszka. Przypominam sobie podróż z lotniska w Walencji do Castellón de la Plana, a potem do Alcora i drzewa pomarańczowe wzdłuż wybrzeża i strasznie spokojne morze bez cienia fali i grzanki z masłem czosnkowym, a wina jakoś nie pamiętam. Może go nie było? Chyba niemożliwe, bez wina Hiszpania nie istnieje. W cieniu flaszki enolog Rafael Cambra, który w swojej wytwórni tworzy nowe oblicze winiarstwa w tej apelacji.
Ten projekt należałoby rozpocząć od Uno i przejść do Dos, u mnie zaś – jak zawsze – początek myli się z końcem. W Uno wytwórca zastosował jeden szczep: monastrell, w Dos dodał do tego dwa cabernety. Zresztą Rafael Cambra, enolog po szkołach w Montpellier i po praktyce przy wytwarzaniu Riojy (między innymi w Viña Tondonia oraz Cune) poświęcił się prawie całkowicie uprawie i nobilitacji szczepu monastrell.
Powiada winnie nawiedzony polski architekt, a przy tym importer i dystrybutor flaszki: “W przeciwieństwie do Uno, które produkowane jest w całości z monastrell, Dos uzupełniony został o cabernet sauvignon i cabernet franc, uzyskując tym samym bardzo ciekawy profil. Ten kupaż jest wyjątkowo udany i zbalansowany; wino dzięki niemu posiada doskonałą strukturę, jest dobrze wyważone, z idealną proporcją kwasowości, nut cytrusowych, smaku lukrecji, nut balsamicznych. Dos jest w odbiorze kremowe z szerokim i mocnym zakończeniem.” Dodam za jedną z recenzentek z Vivino: “skóra i dym w nosie, dobry dąb na podniebieniu. Potrzebuje otwarcia po to, by rozkwitnąć…”
W sukni ciemnej ciało krzepkie i nieco kwadratowe, dość dobrze ukryte w przytulnych welurach. W nosie dym ogniska i daleka wędzonka, równie daleko lukrecja i cień czarnych jagód, a także trochę rozgniecionych palcami liści pelargonii. Wanilii z beczki nie odczułem, raczej czekoladę i przebijającą się wiśniową kwaśność. Wino raczej długie, a przy tym rozwijające się spokojnie, chociaż stanowczo. Pijalne, zastanawiając się nad złożonością chwili.
Bodegas Rafael Cambra Dos Tinto Valencia Denominación de Origen, rocznik 2016, w cenie 51,00 PLN za butelkę (0,75), zakupione w sklepie vinodelsol (czerwone, wytrawne, szczepy: 40% monastrell – 30% cabernet sauvignon – 30% cabernet franc). Wino firmowane i butelkowane przez Bodegas Rafael Cambra – Hiszpania. Tej flaszce daję 92 punkty.