Portal del Priorat Negre de Negres Priorat Denominació d’Origen Qualificada, rocznik 2016, w cenie 129,00 PLN za butelkę (0,75), zakupione w sklepie Bachus (czerwone, wytrawne, szczepy: garnatxa, carinyena, syrah, cabernet sauvignon). Firmowane i butelkowane przez Portal del Priorat S.L. – Katalonia/Hiszpania. Ocena: 3,0 w punktach tajemnicy.
Wino z wytwórni Alfredo Arribasa, jednej ze wschodzących gwiazd winnej Katalonii, architekta i urbanisty o światowej renomie. Onże 15 lat temu skupił się na rolnictwie i winiarstwie stając się znanym z produkcji eleganckich win w apelacjach Priorat i Montsant. Są to wina smaczne, a przy tym dość złożone, z niewielką jak na Priorat zawartością alkoholu. Z pewnością są inne niż dawne Prioraty, mocno dojrzałe w owocu i z potężną beczką.
Posiadłość Alfredo Arribasa obejmuje około 150 akrów w apelacji Priorat i 50 akrów w południowym Montsant. Uprawia winorośl zgodnie z zasadami naturalnymi/biodynamicznymi, wino zaś też robi naturalnie, na rodzimych drożdżach, z krótką maceracją, przy minimalnej siarce, w ogóle zgodnie z zasadą “mniej znaczy więcej”.
Jest w tych swoich winach trochę w rozkroku między czystą tradycją i wymaganiami rynku konsumenckiego, z pewnością jednak można zaliczyć go do adeptów szkoły terroir. Ja takie wina lubię, chociaż są krótkim wybuchem egzaltowanego owocu, racą wystrzeloną na rozgwieżdżonym niebie. Tajemnica ginie w nich na rzecz bezpośredniego doznania, śródziemnomorskiego kultu życia przedkładającego tu i teraz nad nieznaną przyszłość.
Starcom takim jak ja bardziej to pasuje. Wyrafinowane dłużyzny kłócą się z łapczywością przywiązania do życia. Bardziej potrzebujemy słońca i tymianku z nadmorskiego urwiska niż filozoficznej zadumy z długim zmierzchem w tle. Ten Priorat zatem bardziej był w ustach moich szeroki, niż długi, a przy tym wcale nie taki globalnie amerykański, jakby tego masowa publiczność chciała. Visca Gratallops.
Leave a Reply