winey.pl

  • Home
    • Polski
    • Français
    • Italiano
    • Castellano
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
    • Prywatność
    • Confidentialité
    • Privacy
    • Privacy
  • Contact
    • Kontakt
    • Contact
    • Contatto
    • Contacto
  • Polish Blogs About Wine

Podlaskie sery z Korycina i Cabriz Dão DOC 2012

20 April 2015 by Andrzej Szadkowski Leave a Comment

stars_3_polOdwiedzając w zimną sobotę ogrodniczy i pszczelarski jarmark w Szepietowie, gdzie zakupy zrobiłem złożone z prawdziwie litewskiej słoniny i polędwicy wędzonej (z samego Kowna przywiezionych), z serów z Szumowa, zwanych serami z Korycina, z kaszanki należycie przyprawionej z białostockich Łysek, a także – na deser – z makowca robionego tatarskim sposobem (chyba od Pani Dżennety z Kruszynian), zmarzłem okrutnie w drodze do domu, to deszcz, to grad, to śnieg cabriz_daonapotykając, dlatego musiałem, po prostu musiałem napić się czerwonego wytrawnego i los postawił na mojej drodze portugalskie Dão, chociaż zastanawia mnie to, że z okazji podobnych imprez nie pojawiają się u nas rodzimi producenci wina, których – przecież – jest w Polsce coraz więcej i coraz lepszych. Owszem, w Szepietowie sporo było miodów pitnych oraz nalewek, wina jednak klasycznego nie zauważyłem.

Rozpocząłem konsumowanie od solonej mocno litewskiej polędwicy, po czym oddałem się degustacji serów. Zachwyciły mnie one, szczególnie jeden kozi i jeden trochę przypominający świeży parmezan, co w dużym stopniu ułatwiło spotkanie z winem, dlatego z trudem to wino rozpoznałem w recenzji z Winicjatywy, moje – bowiem – i ciało miało i koncentrację, a z nieco płaskiego (na początku) stawało się coraz krąglejsze w miarę spożywania (do sera koziego z przesławnego Szumowa), łącząc znakomicie dwie, niby obce, tradycje (a także biedrończą sieć dyskontową z powiatową Polską).

Przydymiony, oczywiście, aromat wiśni i śliwek. Barwa wina rubinowa, błyszcząca i klarowna. W nasmaku soczyste taniny, pełne owoców, deska w dalekim tle, ciało raczej średnie, rosnące w miarę picia, koncentracja dobra, miękkość z początku soku wiśniowego, w śródsmaku czarna kawa i czekolada. Posmak długi i owocowy. Polecam do koziego sera (przed winem dobrze zagryźć soloną polędwicą).  Musi, co w Winicjatywie pili to wino na pusty żołądek.

Cabriz Dão Denominação de Origem Controlada Colheita Seleccionada, rocznik 2012, w cenie 19,99 PLN za butelkę (0,75) zakupione w dniu 03 kwietnia 2015 w Biedronce, Białystok (czerwone wytrawne, szczepy: touriga nacional, tinta roriz (tempranillo), alfrocheiro). Wino butelkowane przez Dão Sul – Portugalia.

To wino dostaje ode mnie 85 PPFPP (85/100).

Share this:

  • Tweet

Filed Under: polski Tagged With: alfrocheiro, biedronka, cabriz, dao, portugalia, sery korycińskie, szepietowo, szumowo, tempranillo, tinta roriz, touriga nacional

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Why donate?

about wine in the world

  • - Wine Spectator |
  • - VinePair Blog |
  • - WineBusiness.com |
  • - Wine Industry Advisor |
  • - Wine Folly |
  • - Vivino Blog |
  • - Natalie MacLean Blog |
  • - Vinography |
  • - Emmanuel Delmas |
  • - Wojciech Bońkowski |
  • - The Academic Wino |
  • - En Magnum |
  • - Fernando Beteta, MS |
  • - The Wine Wankers |
  • - Tim Gaiser, MS |
  • - Wineanorak |
  • - The Jordan Journey |
  • - Sip on this Juice |
  • - Tim Atkin, MW |
  • - Wine Lovers-Barcelona |

Our friends

  • - www.online-tlumaczenia.pl
  • - www.lokoz.com

RSS w12zdaniach

  • Ukraiński dylemat

#winey.pl

Webmaster: 2021 @ winey.pl

  • Home
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
  • Contact
  • Polish Blogs About Wine

Copyright © 2023 · Agency Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

Go to mobile version