Wino wegańskie, czyli ekologiczne z katalońskiej wytwórni Parés Baltà, której historia rozpoczyna się w XVIII wieku, (pierwsze tamtejsze winnice pochodzą z 1790 roku). Wytwórnia należy do rodziny Cusiné, a od roku 2000 do jej trzeciego pokolenia, czyli do braci Joana i Josepa Cusiné Carol, którzy wtedy właśnie przejęli kierownictwo wytwórni win i przy wsparciu ojca zaczęli wprowadzać w życie zupełnie nową wizję i pomysły, przy jednoczesnym zachowaniu szacunku dla tradycji. Ich małżonki Maria Elena Jiménez i Marta Casas, będąc enologami utrwalają filozofię winnicy i tworzą znaczące wina.
Dawno mi wino tak nie smakowało. Polski dystrybutor powiada o nim na swojej stronie: „Wino o zapachu leśnych owoców, korzeni i pieczonego mięsa. Niezwykle przyjemne i pełne w smaku, długie i złożone na podniebieniu.” Ja dodam duży owoc i trochę piołuniastą goryczkę. Zgodnie z informacjami na stronie producenta wino składa się ze szczepów w następujących proporcjach: 58% cabernet sauvignon i 42% garnatxa.
Parés Baltà Mas Petit Penedès Denominació d’Origen, rocznik 2016, w cenie 46,00 PLN za butelkę (0,75), zakupione w sklepie Euro-wino (czerwone, wytrawne, szczepy: cabernet sauvignon 58%, grenache 42 %). Wino produkowane i butelkowane przez Cavas Parés Baltà – Katalonia/Hiszpania. Ta butelka dostaje ode mnie 91 punktów.