winey.pl

  • Home
    • Polski
    • Français
    • Italiano
    • Castellano
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
    • Prywatność
    • Confidentialité
    • Privacy
    • Privacy
  • Contact
    • Kontakt
    • Contact
    • Contatto
    • Contacto
  • Polish Blogs About Wine

Papisssimo, czyli Grignolino d’Asti Grigné Montalbera

27 May 2021 by Andrzej Szadkowski Leave a Comment

No i super. Jestem papissimo, bo cieszą mnie słowa Papieża Franciszka, iż nie ma świętowania bez wina: “Pamiętacie cud na weselu w Kanie Galilejskiej? W pewnym momencie skończyło się wino i wydawało, że impreza padła. Wyobraźcie sobie, że kończycie imprezę pijąc herbatę … bez wina nie ma imprezy!”. Tak rzekł kiedyś Papa Francesco. W końcu rodzina tego Argentyńczyka pochodzi z Piemontu, z Portacomaro w prowincji Asti, w krainie doskonałego Grignolino – dobrze zna kulturę, miłość i wyrzeczenia, jakie kryją się za kieliszkiem dobrego wina. Do tego stopnia, że ​​ku pamięci swojego dziadka, który przed emigracją do Argentyny był pod Asti winiarzem, chciał umieścić kiść winogron w papieskim herbie.

A więc Papa Francesco to Grignolino. Papa Vojtyla to tinta de Toro, a po nim Papa Ratzinger. Chrześcijaństwo szanuje winorośl, jako sposób na podkreślenie euforii życia. Winorośl to sacrum. Przeginając nieco: chrześcijaninowi nie przystoi picie gorzały, to domena czysto pogańska, słowiańsko starożytna. Wino to całkiem inna sprawa. Wypadałoby wezwać tutejszy taliban: pijcie wino, aczkolwiek z umiarem, bo z tą euforią nie uchodzi przesadzać. Od przesadzania są biskupi.

Grignolino d’Asti to wino ze wsi piemonckiej, gdzieś między Asti i Casale Monferrato. Robione jest z winogron grignolino, które według piemonckich rolników uchodzą za najtrudniejsze w uprawie, ponieważ wymagają szczególnej pielęgnacji, stale wilgotnego klimatu i piaszczystych gleb, trochę gliniastych, tak charakterystycznych dla tych terenów.

Trudności w uprawie powodują, że otrzymany w ten sposób produkt jest bardzo szczególny, charakteryzuje się intensywną rubinową barwą i aksamitnym, wyrafinowanym zapachem, na podniebieniu osiada smakiem owoców, co pasuje do jak najprostszych potraw: zup na bazie rosołu warzywnego, warzyw, gotowanego mięsa i serów. Życie, nie tylko katolika, zasługuje na odrobinę euforii.

Share this:

  • Tweet

Filed Under: polski

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Why donate?

about wine in the world

  • - Wine Spectator |
  • - VinePair Blog |
  • - WineBusiness.com |
  • - Wine Industry Advisor |
  • - Wine Folly |
  • - Vivino Blog |
  • - Natalie MacLean Blog |
  • - Vinography |
  • - Emmanuel Delmas |
  • - Wojciech Bońkowski |
  • - The Academic Wino |
  • - En Magnum |
  • - Fernando Beteta, MS |
  • - The Wine Wankers |
  • - Tim Gaiser, MS |
  • - Wineanorak |
  • - The Jordan Journey |
  • - Sip on this Juice |
  • - Tim Atkin, MW |
  • - Wine Lovers-Barcelona |

Our friends

  • - www.online-tlumaczenia.pl
  • - www.lokoz.com

RSS w12zdaniach

  • Ukraiński dylemat

#winey.pl

Webmaster: 2021 @ winey.pl

  • Home
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
  • Contact
  • Polish Blogs About Wine

Copyright © 2023 · Agency Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

Go to mobile version