Winey.pl

  • Home
    • Polski
    • Français
    • Italiano
    • Castellano
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
    • Prywatność
    • Confidentialité
    • Privacy
    • Privacy
  • Contact
    • Kontakt
    • Contact
    • Contatto
    • Contacto
  • Polish Blogs About Wine

Pago de Larrea Caecus Rioja D.O.Ca. 2014

18 February 2019 by Andrzej Szadkowski

No i dotarłem wreszcie do Riojy w Kraju Basków. Rioja Alavesa i słynne Elciego, czyli ślepiec, czyli caecus. Targowisko ślepców, tak się to chyba kiedyś nazywało, teraz Elciego (Baskowie mają formę Eltziego, albo Zieko), w którym Markiz de Riscal z mgły utkał marzenie o winie z Riojy, trochę na obraz i podobieństwo bordoskich klimatów.

Więc jak ten ślepiec wspinam się po kamienistych dróżkach między winnicami i zapominam o smokach, niepomny na ślepotę; pozostaje tylko wino, nie jakieś zaprawiane proszkiem chemiczne popłuczyny, którymi zachwycam się na co dzień udając w tym mistrza. Wróżka Jancis (dzięki Ci Panie za jej istnienie, ośmieliłem się ją na stronie głównej zacytować) daje mi najrozsądniejszą w prostocie wskazówkę i niczego mądrzejszego tutaj nie wymyślę.

Pamiętać też będę, iż Amerykanie zwykli nazywać wina tańsze niż 10 dolarów plonkiem, co na tych stronach nazywałem winiawką, z tym że winiawka to dla mnie wina kiepskie, nie zawsze tanie (zdaję sobie przy tym sprawę, że stosując w ocenie kategorię „kiepskie” wpadam w subiektywizm, a plonk oparty na wartości wina jest kategorią zupełnie obiektywną). A przecież 10 dolarów to teraz 38 złotych. Byłoby więc plonkiem prawie każde wino z Biedry, czy Lidla, czy nawet od ViniTeranio? Tak się to w naszej gospodarce wyprawia (już słyszę te wrzaski: „koala, odczep się od polityki”), a ja politykę w nosie mając marzę, by w Powiatowej pojawiło się wino, a nie kolorowa woda z beczki i to nie za miliony, a za przyzwoite piniędzy.

Więc piję to wino bez beczki. Cosecha 2014. Całe 13% alkoholu. 95% tempranillo i 5% garnacha. I dech mi zapiera, no bo co będzie dalej? Czy istnieją jakieś lepsze? Czy coraz to lepszy oznacza wspinaczkę do nieskończoności? Czym mogą mnie zaskoczyć wspaniali ludzie z Pago de Larrea? O tym, że biegną na łeb na szyję ku doskonałości, wiedzą wszyscy, którym nazwisko Larrea nie jest obce. Być może niebawem usłyszymy, iż stworzyli kolejne najlepsze wino w Kantabrii, być może, zanim nas wszystkich konsumencka urawniłowka obejmie, tylko od nich pić będziemy mogli to, co jest prawdziwe?

Entuzjazm, poświęcenie, marzenia, pasja do wina, czy – zwyczajnie – szacunek do tego, co się robi? Z pewnością w mojej krótkiej karierze kipera jest to jedno z bardziej udanych czerwonych Rioja. A kosztuje tylko 40,00 PLN, czyli mniej niż 10 dolarów (obiektywnie, więc, zalicza się do plonku, wedle kryteriów pewnej nowojorskiej blogerki – na kolejnym targowisku ślepców).

Barwa bardzo intensywna, żywa, czerwono-fioletowa. Aromat mocny dojrzałych owoców i wyprawionej skóry. Znakomicie zrównoważone, co czuję w nasmaku i śródsmaku, gdzie owoc (dzięki grenache) wnosi orzeźwiającą kwasowość i zadziorne taniny solidnie umocowane na strukturze z tempranillo, a także delikatny dotyk szałwi. Usta okrągłe, gęste, koncentracja znakomita. Posmak długi owocowy. Jak ja się po tym winie przyzwyczajać będę do plonku z Biedry i innych dyskontów? Żadnych wad. Żadnej zadry. Żadnego kompotu, ani kompostu. Żadnego havna.

Caecus Rioja Denominación de Origen Calificada, rocznik 2014, w cenie 40,00 PLN za butelkę (0,75), zakupione w sklepie ViniTeranio (czerwone, wytrawne, szczepy: 95% tempranillo, 5% garnacha). Wino produkowane i butelkowane przez firmę Pago de Larrea, S.A.– Hiszpania. Ocena: 91 punktów.

Share this:

  • Tweet

Filed Under: polski Tagged With: Caecus, Denominación de Origen Calificada, garnacha, grenache, Pago de Larrea, rioja, tempranillo, ViniTeranio

RSS w12zdaniach

We help Ukraine

My Pleasant Wine in February 2022

Tombacco Aglianico del Beneventano IGT 2020

Why donate?

about wine in the world

  • - Wine Spectator |
  • - VinePair Blog |
  • - WineBusiness.com |
  • - Wine Industry Advisor |
  • - Wine Folly |
  • - Vivino Blog |
  • - Natalie MacLean Blog |
  • - Vinography |
  • - Emmanuel Delmas |
  • - Wojciech Bońkowski |
  • - The Academic Wino |
  • - En Magnum |
  • - Fernando Beteta, MS |
  • - The Wine Wankers |
  • - Tim Gaiser, MS |
  • - Wineanorak |
  • - The Jordan Journey |
  • - Sip on this Juice |
  • - Tim Atkin, MW |
  • - Wine Lovers-Barcelona |

Our friends

  • - www.online-tlumaczenia.pl
  • - www.lokoz.com

#winey.pl

Webmaster: 2021 @ winey.pl

  • Home
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
  • Contact
  • Polish Blogs About Wine

Copyright © 2022 · Agency Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

Go to mobile version