winey.pl

  • Home
    • Polski
    • Français
    • Italiano
    • Castellano
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
    • Prywatność
    • Confidentialité
    • Privacy
    • Privacy
  • Contact
    • Kontakt
    • Contact
    • Contatto
    • Contacto
  • Polish Blogs About Wine

Nadszedł czas na wina nienaturalne

9 October 2017 by Andrzej Szadkowski 1 Comment

Tak naprawdę zdanie brzmi: „Nadszedł czas nauczyć się kochać wina nienaturalne”, czyli takie gdzie setki dodatków (głównie laboratoryjnie uzyskanych chemicznych smaczków) powodują, iż sztucznie wytworzony Pétrus smakowo jest lepszy od oryginału, a kosztuje, dajmy na to, tylko 10,00 PLN.

W świetnym, aczkolwiek zwięzłym do bólu tekście z nowego numeru winnego pisma „Ferment” odnosi się takie zjawisko do konsumenckiego zapotrzebowania. Ja dodałbym tutaj różnice możliwości wśród biednych i bogatych, oraz to, że wielkie korporacje doskonale zdają sobie sprawę z ryzyka oderwania uniwersalnej biedoty od wielkopańskich przyjemności (o czym zresztą pisze również Wojciech Bońkowski w tym samym numerze). Wielkopańskie przyjemności pozostaną w wąskim kręgu wyrobów naturalnych, a do nich dostęp mieć będą ci, których na to stać, ceny bowiem respektować będą rzeczywisty rytm wytwarzania wina w prawdziwych wytwórniach, natomiast ogromnej rzeszy niezasobnych zaproponuje się artykuły zastępcze, owszem prima sort, a nawet lepsze.

W taki sposób powstaną dwa równoległe światy, z oczywistą perspektywą awansu (jakiś wentyl być musi) i z przezroczystymi granicami, przez które najsilniejsze jednostki będą mogły przechodzić bez wizy (no, jedyną wizą będą zawsze pieniądze).

Przygotowuję się do tego systematycznie, chociażby oddzielając w blogerskich kategoriach wina z supermarketów od poszczególnych win narodowych. Proces wydaje się być nieuniknionym, no bo w końcu jakie ma znaczenie wobec Wieczności, czy Krug powstał w Szampanii, czy w fabryce pod Włocławkiem. Jakie ma dla biedaka znaczenie, czy żony torebka jest podróbą, czy też nie, może do tego wagę przywiązywać Asimov (Eric), biedakowi chodzi raczej o to, aby w tej torebce było parę złotych.

Nie mogę jednak pogodzić się ze zrównaniem kategorii. Wina tanie nie są wcale synonimem win nienaturalnych, a takie – czytając tekst w „Fermencie” – mógłbym odnieść wrażenie. Gdyby tak było, kilka blogów utraciłoby nagle sens istnienia. Wyobrażam sobie lament w Sieci. I to by było na tyle.

Share this:

  • Tweet

Filed Under: polski

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Why donate?

about wine in the world

  • - Wine Spectator |
  • - VinePair Blog |
  • - WineBusiness.com |
  • - Wine Industry Advisor |
  • - Wine Folly |
  • - Vivino Blog |
  • - Natalie MacLean Blog |
  • - Vinography |
  • - Emmanuel Delmas |
  • - Wojciech Bońkowski |
  • - The Academic Wino |
  • - En Magnum |
  • - Fernando Beteta, MS |
  • - The Wine Wankers |
  • - Tim Gaiser, MS |
  • - Wineanorak |
  • - The Jordan Journey |
  • - Sip on this Juice |
  • - Tim Atkin, MW |
  • - Wine Lovers-Barcelona |

Our friends

  • - www.online-tlumaczenia.pl
  • - www.lokoz.com

RSS w12zdaniach

  • Ukraiński dylemat

#winey.pl

Webmaster: 2021 @ winey.pl

  • Home
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
  • Contact
  • Polish Blogs About Wine

Copyright © 2023 · Agency Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

Go to mobile version