Marqués de Griñón Graciano Dominio Valdepusa Denominación de Origen de Pago, rocznik 2013, w cenie 30,70 € za butelkę (0,75), do kupienia chociażby w sklepie hispavinus.de (czerwone, wytrawne, szczepy: 100% graciano). Wino firmowane i butelkowane przez Marqués de Griñón – Hiszpania.
Wina Marqués de Griñón pochodzą z cenionej winnicy Dominio de Valdepusa w Kastylii-La Manchy. Valdepusa różni się od reszty regionu, ponieważ rozciągając się na wysokości 330 metrów należy do z najwyżej położonych równin w Hiszpanii, zaś jej górna warstwa gleby przypomina Burgundię – jest tam prawie czysty wapień.
Dominio de Valdepusa należy do szlacheckiej rodziny Carlosa Falcó Fernandeza de Córdova Markiza Griñon od 1292 roku. Sam Markiz Falcó, pionier modernizacji upraw winorośli i produkcji wina w Hiszpanii, skończył prestiżowy University of California Davis uzyskując w 1964 roku dyplom uprawy winorośli i enologii. Wrócił do Hiszpanii i zaczął produkować wino, jednocześnie przesuwając dozwolone wówczas granice produkcji. W 1974 roku wprowadził do upraw szczepy cabernet sauvignon i merlot, a także nawadnianie kropelkowe i nocne zbiory.
Dzięki eksperymentom z międzynarodowymi odmianami i nowoczesnymi technologiami stał się znanym na całym świecie ekspertem od hiszpańskiego wina. W 1999 roku opublikował 18-tomowy „Entender de Vino”, kwintesencję wiedzy o hiszpańskim winiarstwie, obecnie w 13. wydaniu. Założył także cenione stowarzyszenie Grandes Pagos de España, w którego skład wchodzi 27 najbardziej prestiżowych posiadłości w Hiszpanii. Misją grupy jest obrona i propagowanie kultury wina pago, czyli wina produkowanego na konkretnym terroir, odzwierciedlającym własną, odrębną osobowość.
W 2003 roku Dominio de Valdepusa stało się pierwszą posiadłością, która uzyskała DO de Pago, obok Vino de Finca najwyższy poziom w hiszpańskim systemie klasyfikacji. Poziom ten został wprowadzony w tym samym roku i oznacza pojedyncze działki o wyjątkowej jakości, wykazujące szczególne cechy. Pago to terytorium z rodzimą roślinnością odróżniające się od otaczającego środowiska pod względem rodzaju gleby lub mikroklimatu. W takim miejscu powinny być produkowane wina o wyjątkowej jakości, przy nazwie winnicy używanej przez co najmniej pięć lat. Terytorium winnicy nie może wykraczać poza granice gminy, w której się znajduje, a także powinno posiadać system kontroli jakości zgodny przynajmniej z przepisami dotyczącymi DOCa.
Wino opisywane tutaj, zgodnie ze swoim pochodzeniem dzieli z innymi odmianami charakter posiadłości, będąc jednocześnie winem niezwykle oryginalnym. Ma bardzo intensywną barwę z odrobiną fioletu na kołnierzu sukni. Dzięki aksamitnemu przedsmakowi wspaniale rozsiada się na podniebieniu, co spowodowane jest strukturą tanin, idealnie wypolerowanych i zintegrowanych dzięki znakomicie zastosowanej beczce (z francuskiego dębu z bardzo lekkim wypalaniem).
Intensywny aromat jeżyn ustępuje miejsca przyjemnemu i orzeźwiającemu cytrusowi (skórka pomarańczowa). Wino trwa subtelnie w aromatycznej harmonii, z grafitowo-mineralnym tłem, kakao i szczyptą wanilii. Absolutnie nadające się do natychmiastowego spożycia, a przy tym z ogromny potencjałem starzenia (10-15 lat).
Leave a Reply