Kolejne Dolcetto z piwnic klanu Marenco. Jakość każdy z nas powinien dopasować po swojemu, bowiem niezależnie od wysokości półki w supermarkecie, smak posiadamy własny. Od tej chwili zaprzestaję oceniania i polecania, w czym będę bardziej strawny dla Parpy, a może i Kościoła Matki Naszej. Stwierdzać będę jedynie istnienie, a ganić oceną negatywną wyłącznie straszliwe gnioty. Jako że wina ze szczepu dolcetto są w istocie w Piemoncie i Ligurii winami stołowymi, stołowe zaś powinny dobrze łączyć się z daniami włoskiej kuchni, bardziej polecam, w tym wypadku, zwyczajną michę spaghetti alla bolognese, czy też all’amatriciana, chociaż do przystawek z włoskiego sera, czy z wędlinami też Dolcetto pić można.
Aromat fermentowanych owoców z dymem i skórą, szczególnie w trzecim nosie. Barwa jaśniejsza rubinowa, przejrzysta. W nasmaku spora kwasowość, w śródsmaku pojawiają się taniny, jest i pigwa, a także gorzka czekolada, posmak średnio długi. Usta średnie, koncentracja niezła.
Marenco Romana Notte Blu Dogliani Denominazione di Origine Controllata e Garantita, rocznik 2012, w cenie 25,30 PLN za butelkę (0,75), zakupione w sklepie Tipica Italiana w Białymstoku (czerwone wytrawne, szczepy: dolcetto). Wino butelkowane u producenta przez Marenco Romana – Włochy.
Leave a Reply