Luz Eterna Priorat DOQ Katalonia, 2012, w cenie promocyjnej 29,95 PLN za butelkę (0,75), zakupione w dniu 30 października 2014 w kupdobrewina.pl (czerwone wytrawne, szczep: 50% garnatxa, 25% samsó, 25% cabernet sauvignon). Butelkowane u producenta dla Costers del Priorat – Katalonia.
(Luz Eterna, co znaczy: Światłość Wiekuistna). Kolor ciemny, prawie czarny, na ściankach kieliszka przezroczyste, bez łez, aromat przy otwarciu butelki czarnych porzeczek, trochę dymu, po długiej dekantacji aromat nadal intensywny, pozostały owoce (porzeczka czarna, aronia), tytoń, skóra i nieco drewna beczki. Ciało średnie, koncentracja bardzo dobra, usta średnie, w nasmaku atak smacznych tanin, kwasowość pojawia się w śródsmaku, beczka w tle, owoc i kawa, posmak elegancki długi. To wino polecam, zwracając uwagę, że wymaga ono długiej dekantacji.
Ta butelka dostaje ode mnie 90 PPFPP (90/100).
Priorat to apelacja katalońska (Denominació d’Origen Qualificada) (DOQ) odnosząca się do win produkowanych w rejonie Priorat (Katalonia południowo-zachodnia). Apelacja obejmuje 11 gmin i na jej obszarze produkuje się, głównie, znane wina czerwone, które przyciągają międzynarodową uwagę od, mniej więcej, 1990 roku.Obszar charakteryzuje się unikalną glebą z czarnego łupku i kwarcu, w Katalonii nazywaną llicorella.
Priorat jest jednym z dwóch regionów winiarskich w Hiszpanii zakwalifikowanych, jako DOQ (DOCa), czyli na najwyższym poziomie hiszpańskiej klasyfikacji. Druga apelacja DOCa to Rioja. Nazwa Priorat jest formą katalońską, która z reguły pojawia się na etykietach, a hiszpańska pisownia stosuje formę „Priorato”. Pierwsze odnotowane w Priorat uprawy winogron i produkcja wina pochodzą z XII wieku, kiedy to mnisi z klasztoru kartuzów Scala Dei, założonego w roku 1194, zaczęli, w tym regionie, uprawiać winorośl. Przeor (Prior) klasztoru Scala Dei był panem feudalnym w okolicznych siedmiu wioskach, co dało początek nazwie Priorat (dosłownie znaczy to: “należący do przeora”). Mnisi zajmowali się winnicami do 1835 roku, kiedy to zostali wywłaszczeni przez państwo, a winnice przeszły na własność małych gospodarstw rolnych.
Tradycyjnie w winie Priorat stosowany jest szczep garnatxa negra, który króluje we wszystkich starszych uprawach. Dopuszczone są w Priorat także i te szczepy czerwone: garnatxa peluda, carinyena, cabernet sauvignon, merlot oraz syrah. Zamiast nazwy carinyena często stosowana jest lokalna nazwa samsó, którą jednak, w Katalonii, często myli się z cinsault.
Witam, czy próbował Pan już coś z nowej oferty owada? Polecam świetnego Marquês d’Almeida 2010 (na drugi dzień po otwarciu jeszcze lepsze) oraz Monte da Ravasqueira 2013. Pozdrawiam
W mojej Biedrze ich nie ma. Kupiłem dzisiaj F’OZ Dao i Terras do Po. O tym d’Almeida słyszę same dobre rzeczy, więc jak tylko je zobaczę, razem z Ravasqueira kupię:-). Pozdrawiam