winey.pl

  • Home
    • Polski
    • Français
    • Italiano
    • Castellano
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
    • Prywatność
    • Confidentialité
    • Privacy
    • Privacy
  • Contact
    • Kontakt
    • Contact
    • Contatto
    • Contacto
  • Polish Blogs About Wine

Legaris Páramos de Legaris Ribera del Duero D.O. 2015 – Verema

5 November 2018 by Andrzej Szadkowski Leave a Comment

Hiszpański portal winiarski Verema przyznaje tytuł Wino dwóch tygodni (Vino de la quincena). W listopadzie tytuł ten uzyskało wino z Ribera del Duero (ja zaś dotknięty jestem zakaźnym riberitis). Producentem tego wina jest Bodega Legaris będąca częścią Grupy Codorniu.

Co pisze o tym winie producent?

„Winogrona szybko trafiają do produkcji po to, by utrzymać dobrą jakość. Są pozbawiane szypułek i składane do zbiorników ze stali nierdzewnej, gdzie podlegają winifikacji oddzielnie, w zależności od miejsca pochodzenia. Następnie poddawane są zimnemu moczeniu w temperaturze 10°C przez 3-4 dni w celu wydobycia aromatów i koloru, a potem temperatura stopniowo rośnie. Dopuszcza się spontaniczną fermentację alkoholową, jako że drożdże własne winogron podkreślają typowość w zależności od terroir. Temperatura fermentacji wynosi od 26 do 28°C. Wino jest zlewane po 14-16 dniach magazynowania w cysternach. Aby zachować owoc wino Páramos de Legaris leżakuje w baryłkach średnio 9 miesięcy (beczki typu bordelais, z czego 2/3 to francuski dąb drobnoziarnisty i 1/3 dąb amerykański, w obu przypadkach wykorzystując 30% nowych beczek). Wino poddawane jest winifikacji przy użyciu naturalnych metod, bez zimnej stabilizacji, a więc w butelce mogą pojawiać się osady.”

 

Alkohol: 15% / Kwasowość całkowita: 5,58 g/l / pH: 3,7

 

„Bardzo intensywna czerwień z fioletowymi refleksami. Pełen wrażeń nos z powodu czerwonych owoców o dosyć ostrych nut pochodzących z beczki. W ustach świeże i smaczne, pełne owocu, z jedwabistymi i dobrze zaokrąglonymi taninami. Zaleca się dekantację tego wina po to, aby uzyskać najlepszy efekt i ekspresję jego cech smakowych. Doradzana temperatura serwowania: 16°C. Jest to wino, które może cieszyć teraz, chociaż będzie dobrze rozwijało się przez następne 3-5 lat”

Nagrody

Zbiór 2015 Vinos de la quincena Verema 2018

Co o tym winie piszą inni?

W Polsce o winie tym jeszcze nic nie wiadomo. Wiele informacji na jego temat można znaleźć na stronach Verema. O innych winach Legaris można znaleźć informacje w Wine-searcher.

Legaris Páramos de Legaris Ribera del Duero Denominación de Origen, rocznik 2015, w cenie 19,00 € za butelkę (0,75) można je kupić tutaj,(czerwone wytrawne, szczepy: tempranillo (w Ribera del Duero nazywane tinto fino). Produkowane i butelkowane przez Bodega Legaris – Hiszpania.

Share this:

  • Tweet

Filed Under: polski Tagged With: Bodega Legaris, Denominación de Origen, hiszpania, Legaris, Páramos de Legaris, ribera del duero, tempranillo, tinto fino, Verema

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Why donate?

about wine in the world

  • - Wine Spectator |
  • - VinePair Blog |
  • - WineBusiness.com |
  • - Wine Industry Advisor |
  • - Wine Folly |
  • - Vivino Blog |
  • - Natalie MacLean Blog |
  • - Vinography |
  • - Emmanuel Delmas |
  • - Wojciech Bońkowski |
  • - The Academic Wino |
  • - En Magnum |
  • - Fernando Beteta, MS |
  • - The Wine Wankers |
  • - Tim Gaiser, MS |
  • - Wineanorak |
  • - The Jordan Journey |
  • - Sip on this Juice |
  • - Tim Atkin, MW |
  • - Wine Lovers-Barcelona |

Our friends

  • - www.online-tlumaczenia.pl
  • - www.lokoz.com

RSS w12zdaniach

  • Ukraiński dylemat

#winey.pl

Webmaster: 2021 @ winey.pl

  • Home
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
  • Contact
  • Polish Blogs About Wine

Copyright © 2023 · Agency Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

Go to mobile version