La Frassina Refosco Lison Pramaggiore Denominazione di Origine Controllata, rocznik 2015. Kosztuje 11,90 € za butelkę (0,75 l), bezpośrednio u wytwórcy La Frassina. Wino czerwone wytrawne, szczep: refosco dal peduncolo rosso). Wytworzone i butelkowane u producenta La Frassina – Włochy.
Trochę bliżej ludu. W apelacji Lison Pramaggiore, którą kiedyś zjechałem w każdą stronę. Maluchem, a wówczas jeszcze mnie wino nie zauroczyło. Odurzenie przyszło bardzo późno. Stanowczo za późno. Na tych terenach jest przecudne Caorle, a tam mieści się wytwórnia La Frassina. Tak sobie po sieci chodząc znalazłem ich stronę i wina. Wybieram więc Refosco dal Peduncolo Rosso.
W tej flaszce mamy wino o intensywnym rubinowo-czerwonym kolorze z fioletowymi refleksami, o bogatym aromacie dojrzałych owoców, wśród których wyróżniają się maliny i jeżyny. W ustach świetna struktura, elegancka wytrawność i znakomita długość. Z pewnością jest bardzo pijalne.
Obszar DOC Lison-Pramaggiore znajduje się na równinie, kilka kilometrów od wybrzeża, nieopodal Wenecji. Między rzekami Tagliamento i Livenza. Klimat tutaj jest umiarkowany, właśnie dzięki bliskości morza, obecności obszarów zalewowych i płaskiej pozycji, co sprzyja winnicom wystawionym na działanie wiatrów. Ich obecność, głównie wieczorem, obniża temperaturę w nocy.
Nazwa pochodzi od rzymskich osiedli Lison i Pramaggiore. Świadczy to o tym, że w tym miejscu uprawa winorośli była już obecna w czasach Rzymian. Faktyczny jednak jej rozwój przypada na czasy Republiki Weneckiej. W ostatnich pięćdziesięciu latach profesjonalizm wytwórców umożliwił uzyskanie w 1971 roku apelacji Lison dla win Tocai. Potem przyszła kolej apelacji Pramaggiore w przypadku merlota i caberneta na tym obszarze. W 1974 roku obie apelacje połączono. Powstała jedna apelacja DOC Lison-Pramaggiore.
Wina DOC Lison-Pramaggiore charakteryzują się doskonałą strukturą, dobrym bilansem kwasowym, intensywnością aromatów świeżych owoców i silną osobowością. Wina czerwone mają barwę rubinową, z wiekiem ciemniejącą. Nuty mniej lub bardziej dojrzałych czerwonych owoców są podstawową cechą aromatu. Przy tym w zależności od odmiany winogron można znaleźć mniej lub bardziej intensywne niuanse małych jagód i przypraw. Wina czerwone dają przyjemne wrażenie miękkości i ciepła. Wytrzymują dwa lub więcej lat starzenia, w trakcie których aromaty ulegają wzmocnieniu.
W przypadku młodych białych win kolor jest zazwyczaj słomkowo-żółty z mniej lub bardziej intensywnymi zielonkawymi refleksami. W nosie wina białe są bogate, z wyraźnymi nutami kwiatowymi i świeżymi owocami. Wina białe ze względu na świeżość lepiej wyrażają swoje właściwości, jeśli zostaną spożyte w roku wytworzenia.
Wino La Frassina Refosco Lison Pramaggiore Denominazione di Origine Controllata jest dobrym przykładem typowego Lison-Pramaggiore. Tak licznie odwiedzających okolice Bibbione wypada zaprosić także do Caorle. Tam u La Frassina można kupić przyzwoitą flaszkę, może nie tak wyrafinowaną, jak salony nakazują, ale z pewnością wartą degustacji. Obowiązkowo z ostrym serem.
Leave a Reply