Z tym winem mam pewien kłopot. Na stronie wytwórcy było, ale zniknęło, więc trudno się do niego odnosić. Wpisując je w Google uzyskuję odpowiedź z portali vivino i innych, gdzie wino jest klasyfikowane jako krymskie, co stawia sprawę dość dwuznacznie, a rozumieją mnie wszyscy, którym nieobce są problemy ukraińskich producentów wina w skomplikowanej sytuacji spowodowanej rosyjską aneksją Krymu. Miejscowość Koblevo jednak, gdzie wino powstaje, znajduje się na wschód od Odessy, na wybrzeżu Morza Czarnego (między Odessą i Chersoniem) i do Krymu jej trochę daleko.
Drugi problem wynika ze składu. Otóż w nazwie wina mamy Bastardo, co odnosi nas do szczepu bastardo, znanego jako trousseau i popularnego w świecie, stosowanego do produkcji win deserowych. Tymczasem strona portalu vivino odnosząca do producenta Koblevo pokazuje przy winie Bastardo zupełnie inną etykietę (to jednak nie jest niczym niezwykłym) i wskazuje szczep, który wcale bastardo nie jest, chodzi bowiem o bastardo magarachsky, powstały z bastardo i saperavi (tutaj). Można też opisywane wino traktować jako kupaż z bastardo i bastardo magarachsky, ale z kontretykiety wcale to nie wynika. Trochę to skomplikowane.
Co piszą o tym winie dystrybutorzy?
Koblevo Bastardo, rocznik 2017, Ambra S.A., (czerwone półsłodkie, szczepy: ? bastardo, ? bastardo magarachsky. Produkowane i butelkowane przez Koblevo Winery – Ukraina.
Leave a Reply