Giacomo Conterno Monfortino Riserva Barolo Denominazione di Origine Controllata e Garantita, rocznik 2006, w cenie około 3000 PLN za butelkę (0,75), do kupienia w wielu sklepach Online, raczej za granicą (czerwone, wytrawne, szczepy: 100% nebbiolo). Wino sygnowane i butelkowane przez Cantine Giacomo Conterno – Włochy.
Podróż do Katalonii trochę mnie wyczerpała, postanawiam więc zajrzeć do Piemontu, do wytwórcy zacnego, drogiego i w Polsce raczej rzadkiego. Chodzi o Giacomo Conterno, o której to wytwórni wine-searcher pisze następujące słowa: “Giacomo Conterno to włoska posiadłość na obrzeżach Monforte d’Alba w Piemoncie, w południowej części strefy Barolo DOCG. Najbardziej znany jest z dwóch wielkich Barolo: Cascina Francia oraz Monfortino Riserva, a oba te wina są długowieczne i dobrze reprezentują swój terroir. W 1908 roku Giovanni Conterno otworzył małą karczmę w miejscowości San Giuseppe, oferując przede wszystkim Barolo, a Riserva butelkował już w czasie I wojny światowej.
Wytwórnia jako jedna z pierwszych butelkowała Barolo w czasie, gdy większość je sprzedawała en vrac do natychmiastowego spożycia. Syn Giovanniego Giacomo przejął interes, kiedy zmarł jego ojciec w 1934 roku i zarządzał posiadłością aż do śmierci w 1961 roku. Jego z kolei synowie Giovanni oraz Aldo, pracowali razem, aż ten drugi odszedł w 1969 roku z powodu różnic stylistycznych, zakładając własną posiadłość. Roberto Conterno, wnuk Giacomo, przejął biznes w roku 2003. W roku 1974 Conterno nabyli 16-hektarową działkę Cascina Francia w Serralunga d’Alba.
Była to obiecująca, wystawiona na południowy zachód, działka na kredowej glebie, chociaż w tym czasie rosła na niej pszenica. Posadzono na tej działce nebbiolo a pierwszy zbiór z winnicy przypadł na rok 1978, po czym reputacja posiadłości zaczęła rosnąć. W 2009 roku Conterno zakupili działkę Ceretta o powierzchni 3 ha, z której wytwarzają Langhe Nebbiolo. Następnie w roku 2015 dołączyli winnicę Arione o powierzchni 9 ha na południe od Serralunga d’Alba. Barolo Monfortino Riserva powstaje tylko w doskonałych rocznikach i dojrzewa przez co najmniej siedem lat w bardzo dużych dębowych beczkach zwanych botti.
Conterno wykorzystują tę tradycyjną metodę do produkcji win po to, aby uniknąć nadmiernej słodyczy zaprawionej waniliną. Cascina Francia obejmuje zarówno Barolo, jak i Barberę d’Alba, natomiast Langhe Nebbiolo to podstawowa oferta wytwórni. Zakładając zadowalający rocznik, produkcja w przypadku Barbera i Barolo w Cascina Francia osiąga około 20000 butelek rocznie. W wyjątkowych latach można wyprodukować około 7000 butelek Riserva.”
Suknia o intensywnej czerwieni granatu, nos z bukietem złożonym i intensywnym, od owocowych nut z czerwonych owoców do kwiatowych nut róży, glicynii i pikantnej lukrecji, smak mocny, lecz miękki, dobrze zrównoważony naturalną kwasowością i jedwabistymi taninami, a temu wszystkiemu towarzyszy długi i zwarty finisz.
Leave a Reply