Gaja Barbaresco Denominazione di Origine Controllata e Garantita, rocznik 2011, cena 1119,00 PLN, do kupienia chociażby w dobrewino.pl (czerwone wytrawne, szczepy: nebbiolo). Firmowane i butelkowane przez firmę Cantina Gaja – Włochy.
Piemont wielkim i wspaniałym jest. Bez wątpienia. Tamże hula cyklon Angelo Gaja, zwany też przez niektórych winiarskim Kopernikiem. Jak każdy geniusz ma swoich wrogów, ale co to nas obchodzi? I tak nie uda się spróbować takich win. Tutaj gdzie jestem, Gaja jest częścią marzeń. W ostateczności zawsze mogę iść do Biedronki, gdzie zaoferują mi Prosecco DOCG rozlewane w Piemoncie. Ten w końcu wielkim i wspaniałym jest. Bez wątpienia.
Winnica Gaja została założona w 1859 roku w Barbaresco, w samym sercu Langhe, i zawsze była uznawana za symbol produkcji Barbaresco.
Od założyciela Giovanniego po Angelo Gaja, rodzina Gaja potrafiła ugruntować swoją pozycję na światowej scenie winiarskiej dzięki precyzyjnej recepturze: poszukiwaniu jakości. Piemont jest jednym z najbardziej odpowiednich regionów do produkcji wspaniałych win, wśród których nebbiolo to poezja, ale sam teren to nie wszystko: pasja i kompetencje wielkich ludzi są konieczne. Gaja zaś z pewnością należą do tej kategorii.
Angelo Gaja, dziadek, już w latach 60. zasłużył się tym, iż odnowił tradycję wprowadzając nowe techniki produkcji: zmniejszył wydajność z hektara, lepiej kontrolował temperaturę przy fermentacji, a także starannie wykorzystywał starzenie w barriques, a nawet zastosował dłuższe korki. Drobnymi z pozoru krokami Gaja doganiał współczesność, nie popełniając błędu polegającego na pomnikowym zastygnięciu w tradycji. Trzeba przy tym pamiętać, że sukces rodziny Gaja jako owoc ich inteligencji i intuicji został odziedziczony po rygorach i poświęceniach poprzedników oraz rozwinięty i umocniony w ostatnich dziesięcioleciach pod potężnym przewodnictwem cyklonu Angelo.
Przeszłość jako doświadczenie, przyszłość jako cel: w ten sposób Angelo Gaja w Barbaresco buduje wokół siebie wizerunek marki, która stała się symbolem wielkości terroir Barbaresco i win tam powstających.
Angelo Gaja potrafi obudzić poezję terroir w kieliszku wytwarzanego wina.
Leave a Reply