winey.pl

  • Home
    • Polski
    • Français
    • Italiano
    • Castellano
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
    • Prywatność
    • Confidentialité
    • Privacy
    • Privacy
  • Contact
    • Kontakt
    • Contact
    • Contatto
    • Contacto
  • Polish Blogs About Wine

Gaja Barbaresco DOCG 2011

6 March 2020 by Andrzej Szadkowski Leave a Comment

Gaja Barbaresco Denominazione di Origine Controllata e Garantita, rocznik 2011, cena 1119,00 PLN, do kupienia chociażby w dobrewino.pl (czerwone wytrawne, szczepy: nebbiolo). Firmowane i butelkowane przez firmę Cantina Gaja – Włochy.

Piemont wielkim i wspaniałym jest. Bez wątpienia. Tamże hula cyklon Angelo Gaja, zwany też przez niektórych winiarskim Kopernikiem. Jak każdy geniusz ma swoich wrogów, ale co to nas obchodzi? I tak nie uda się spróbować takich win. Tutaj gdzie jestem, Gaja jest częścią marzeń. W ostateczności zawsze mogę iść do Biedronki, gdzie zaoferują mi Prosecco DOCG rozlewane w Piemoncie. Ten w końcu wielkim i wspaniałym jest. Bez wątpienia.

Winnica Gaja została założona w 1859 roku w Barbaresco, w samym sercu Langhe, i zawsze była uznawana za symbol produkcji Barbaresco.
Od założyciela Giovanniego po Angelo Gaja, rodzina Gaja potrafiła ugruntować swoją pozycję na światowej scenie winiarskiej dzięki precyzyjnej recepturze: poszukiwaniu jakości. Piemont jest jednym z najbardziej odpowiednich regionów do produkcji wspaniałych win, wśród których nebbiolo to poezja, ale sam teren to nie wszystko: pasja i kompetencje wielkich ludzi są konieczne. Gaja zaś z pewnością należą do tej kategorii.
Angelo Gaja, dziadek, już w latach 60. zasłużył się tym, iż odnowił tradycję wprowadzając nowe techniki produkcji: zmniejszył wydajność z hektara, lepiej kontrolował temperaturę przy fermentacji, a także  starannie wykorzystywał starzenie w barriques, a nawet zastosował dłuższe korki. Drobnymi z pozoru krokami Gaja doganiał współczesność, nie popełniając błędu polegającego na pomnikowym zastygnięciu w tradycji. Trzeba przy tym pamiętać, że sukces rodziny Gaja jako owoc ich  inteligencji i intuicji został odziedziczony po rygorach i poświęceniach poprzedników oraz rozwinięty i umocniony w ostatnich dziesięcioleciach pod potężnym przewodnictwem cyklonu Angelo.
Przeszłość jako doświadczenie, przyszłość jako cel: w ten sposób Angelo Gaja w Barbaresco buduje wokół siebie wizerunek marki, która stała się symbolem wielkości terroir Barbaresco i win tam powstających.
Angelo Gaja potrafi obudzić poezję terroir w kieliszku wytwarzanego wina.

Share this:

  • Tweet

Filed Under: polski

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

about wine in the world

  • - Wine Spectator |
  • - VinePair Blog |
  • - WineBusiness.com |
  • - Wine Industry Advisor |
  • - Wine Folly |
  • - Vivino Blog |
  • - Natalie MacLean Blog |
  • - Vinography |
  • - Emmanuel Delmas |
  • - Wojciech Bońkowski |
  • - The Academic Wino |
  • - En Magnum |
  • - Fernando Beteta, MS |
  • - The Wine Wankers |
  • - Tim Gaiser, MS |
  • - Wineanorak |
  • - The Jordan Journey |
  • - Sip on this Juice |
  • - Tim Atkin, MW |
  • - Wine Lovers-Barcelona |

#winey.pl

Webmaster: 2021 @ winey.pl

  • Home
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
  • Contact
  • Polish Blogs About Wine

Copyright © 2023 · Agency Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

Go to mobile version