winey.pl

  • Home
    • Polski
    • Français
    • Italiano
    • Castellano
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
    • Prywatność
    • Confidentialité
    • Privacy
    • Privacy
  • Contact
    • Kontakt
    • Contact
    • Contatto
    • Contacto
  • Polish Blogs About Wine

Feluś Solisz, czy tylko?

8 July 2020 by Andrzej Szadkowski

Zjawisko, o którym napisałem w poprzednim tekście, nie jest wyłącznie hiszpańskie. Możemy się wkurzać lub nie, w miarę tak zwanego rozwoju problem będzie coraz bardziej natrętny, a różnego rodzaju organa kontroli będą miały pełne ręce roboty, czyli Państwo będzie mogło liczyć na coraz większy zysk z różnych kar i grzywien, a urzędnicy na niższym szczeblu będą mieli coraz to nowe okazje, aby dorobić. No bo po to wszystko funkcjonuje? Prawda? Świat produkuje regulacje, przepisy, ustawy, a ludzie kombinują, jak je ominąć i często robią to napełniając kieszenie funkcjonariuszom. Niestety, istnieje polityka, czyli niestabilne interesy grupowe, dlatego nigdy nie można liczyć na całkowitą bezkarność.

We Włoszech naprodukowali ustaw tysiące dotyczących apelacji i surowe przepisy stanowią, że na przykład Prosecco można wytwarzać tam, gdzie je faktycznie wytwarzać można. Tymczasem wielokrotnie w marketach spotykamy Prosecco (z dumnie wypiętą na etykiecie nazwą) z innych regionów, najczęściej pojawia się tutaj słynne Cuneo, co setki razy było i piętnowane i karane. No i co z tego? Proceder kwitnie. Pod Treviso można znaleźć firmy, które spokojnie wprowadzają na rynek chronione nazwy pochodzenia z Apulii, czy Sycylii i wszyscy są zadowoleni, a kieszenie niektórych coraz bardziej pełne. O procederze chrzczenia, czy dosypywania ulepszaczy już nie wspominam.

Człowiek zawsze był pazerny. W Hiszpanii pojawił się historyczny moment i zdecydowali rządzący rzucić na pożarcie produkcję wina w ramach umoralniania społeczeństwa potrzebującego ideałów. We Włoszech sprawa jest o wiele bardziej skomplikowana i cienka siatka zależności uniemożliwia stosowanie ostrych cięć przy pomocy politycznych nożyc. Oni mają w tym wprawę od tysięcy lat. W Polsce wypiją wszystko, byleby sponiewierało, a na tych, co pyskują pośle się, dajmy na to, hakerów. I tak toczy się nasz świat, a ja mam o czym pisać, od czasu do czasu.

Share this:

  • Tweet

Filed Under: polski


Why donate?

about wine in the world

  • - Wine Spectator |
  • - VinePair Blog |
  • - WineBusiness.com |
  • - Wine Industry Advisor |
  • - Wine Folly |
  • - Vivino Blog |
  • - Natalie MacLean Blog |
  • - Vinography |
  • - Emmanuel Delmas |
  • - Wojciech Bońkowski |
  • - The Academic Wino |
  • - En Magnum |
  • - Fernando Beteta, MS |
  • - The Wine Wankers |
  • - Tim Gaiser, MS |
  • - Wineanorak |
  • - The Jordan Journey |
  • - Sip on this Juice |
  • - Tim Atkin, MW |
  • - Wine Lovers-Barcelona |

Our friends

  • - www.online-tlumaczenia.pl
  • - www.lokoz.com

RSS w12zdaniach

  • Ukraiński dylemat

#winey.pl

Webmaster: 2021 @ winey.pl

  • Home
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
  • Contact
  • Polish Blogs About Wine

Copyright © 2023 · Agency Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

Go to mobile version