winey.pl

  • Home
    • Polski
    • Français
    • Italiano
    • Castellano
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
    • Prywatność
    • Confidentialité
    • Privacy
    • Privacy
  • Contact
    • Kontakt
    • Contact
    • Contatto
    • Contacto
  • Polish Blogs About Wine

Esteve i Gibert l’Antana Penedès D.O. 2012

8 June 2020 by Andrzej Szadkowski 3 Comments

Esteve i Gibert l’Antana Penedès Denominació  d’Origen, rocznik 2012, w cenie 53,60 PLN za butelkę (0,75), zakupione w vinodelsol, (czerwone wytrawne, szczepy: 100% merlot). Butelkowane przez Esteve i Gibert Viticultors – Katalonia, Hiszpania. Z szacunkiem daję tej flaszce 97 punktów, świadomy własnej egzaltacji.

Apelacji Penedès raczej z merlotem nie utożsamiałem, a ciągnąca się ostatnio za tym szczepem kiepska opinia u znudzonych życiem elitarnie winnych bajerantów spowodowała, żem do flaszki tej podchodził jak do jeża. Na szczęście drzemie we mnie odrobina zdrowego rozsądku pozwalająca w równowadze zachować tych parę komórek mózgowych, których skleroza z Parkinsonem nie zeżarły. Na szczęście, bo takiego merlota jeszcze nie degustowałem i dziękuję śródziemnomorskiemu Panu, a także temu, co z Katalonii dobrego pozostało w epoce wszechmocnej komercjalizacji i konsumpcji, że takiego zaszczytu dostąpiłem.

Esteve i Gibert l'Antana
Esteve i Gibert l’Antana 2012

Ciężki, obszerny, cielisty, okrągły, miękki, a przy tym napęczniały, bez cienia beczki, chociaż w tejże dojrzewający, z owocem, który nie zamienił się w łatwą konfiturę, z szatą pełną bogactwa, a jednak wykwintną, z kwasowością w sam raz na własnym miejscu i szczyptą piołunu, jak w egzystencjalizmie Sartre’a, czy Unamuno. Euforycznie i z ogromną dozą egzaltacji stwierdzam, że chyba jest to najlepszy merlot, z jakim się spotkałem. W sarkazmie swoim liczni krytykanci zakrzykną, żem niewiele spotkał, ale z góry im taką oczywistość wybaczam, bo robak jestem nędzny na winnych przestrzeniach.

Wypada do importera powrócić: “L’Antana będąc 100% merlotem jest jednolity, mocny i elegancki. Łączy w sobie najlepsze z tradycji Bordeaux z życzliwością klimatu Penedès. W procesie starzenia przez 12 miesięcy wino pozostaje w beczkach z dębu francuskiego, potem trafia do butelki na kolejne 3 lata, zanim zostanie dopuszczone do sprzedaży.

Charakteryzuje się fantastyczną kombinacją prażonych aromatów beczki i owocu w szczytowym punkcie dojrzewania. W ustach wyważone, urzeka swoją wyjątkową strukturą i jedwabistym dotykiem. Garbniki są obfite, ale okrągłe, a dokładna kwasowość sprawia, że całość dobrze smakuje.”  A znudzonym oczywistościami życzę tylko takich merlotów na pyszności życie.

Share this:

  • Tweet

Filed Under: polski

Comments

  1. Hub says

    4 July 2020 at 06:39

    Egzaltacja zauważalna :). Guia Pienin daje 87 punktów na 100, czyli niby dobrze, ale parę punktów poniżej średniej: “Hot, full-bodied, herbaceous, jammy”. Brzmi niezachęcająco, ale mieli gorszą butelkę pewnie. (Nierozumni dali 97 punktów L’Ermita od Palaciosa, Pazo Senorans SA 2010, Tesco La Monja od Egurenów i innym potworkom, więc to nie jest dobry punkt odniesienia rzecz jasna).

    Reply
  2. Hub says

    8 June 2020 at 09:11

    Egzaltacja zauważalna :). Guia Pienin daje 87 punktów na 100, czyli niby dobrze, ale parę punktów poniżej średniej: “Hot, full-bodied, herbaceous, jammy”. Brzmi niezachęcająco, ale mieli gorszą butelkę pewnie. (Nierozumni dali 97 punktów L’Ermita od Palaciosa, Pazo Senorans SA 2010, Tesco La Monja od Egurenów i innym potworkom, więc to nie jest dobry punkt odniesienia rzecz jasna).

    Reply
    • Andrzej Szadkowski says

      10 June 2020 at 07:16

      Jako że moja punktacja nie ma nic wspólnego z obiektywizmem, a mierzy wyłącznie moje odczucia i jako że Ermity nie dane mi było póbować, zatem brak odniesienia, pozostaję przy swoim. Zawsze to powtarzałem, że smak wymierzyć, to ho ho. W moim życiu piłem tylko to, com opisał, jak opisuję coś za innymi, czego nie dotknąłem, to nie punktuję, a ten merlot tak się w mojej skali widzi. Podoba się dla mnie postawienie obok Guia w Pieninach. Pozdrawiam

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Why donate?

about wine in the world

  • - Wine Spectator |
  • - VinePair Blog |
  • - WineBusiness.com |
  • - Wine Industry Advisor |
  • - Wine Folly |
  • - Vivino Blog |
  • - Natalie MacLean Blog |
  • - Vinography |
  • - Emmanuel Delmas |
  • - Wojciech Bońkowski |
  • - The Academic Wino |
  • - En Magnum |
  • - Fernando Beteta, MS |
  • - The Wine Wankers |
  • - Tim Gaiser, MS |
  • - Wineanorak |
  • - The Jordan Journey |
  • - Sip on this Juice |
  • - Tim Atkin, MW |
  • - Wine Lovers-Barcelona |

Our friends

  • - www.online-tlumaczenia.pl
  • - www.lokoz.com

RSS w12zdaniach

  • Ukraiński dylemat

#winey.pl

Webmaster: 2021 @ winey.pl

  • Home
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
  • Contact
  • Polish Blogs About Wine

Copyright © 2023 · Agency Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

Go to mobile version