winey.pl

  • Home
    • Polski
    • Français
    • Italiano
    • Castellano
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
    • Prywatność
    • Confidentialité
    • Privacy
    • Privacy
  • Contact
    • Kontakt
    • Contact
    • Contatto
    • Contacto
  • Polish Blogs About Wine

Egri Bikavér 2016 – Tesco

12 May 2018 by Andrzej Szadkowski 2 Comments

W ostatnim numerze pisma Ferment na stronie 99 jest tekst Tomasza Prange-Barczyńskiego zatytułowany: „Już nigdy nie będzie takiego lata”.  Przypadł on mi bardzo do gustu chociażby z powodu fragmentów, jak ten: „Współczesne wina są z pewnością lepsze od tych, które chyłkiem wypijaliśmy w liceum. Tamte też były swoiście „szorstkie”, choć w innym sensie niż te opisywane przez Carrière’a. Mam jednak głębokie przekonanie, że owe chude i kwaśne gamzy czy cabernety z bułgarskich i węgierskich kombinatów miały w sobie więcej autentyczności niż wiele przemysłowych win produkowanych dzisiaj.” Cały, natomiast, artykuł utwierdza mnie w przekonaniu, że dość prawidłowo przeczuwam kierunek przeżywanych zmian. A jak to się ma do wina, o którym tutaj napiszę?

Otóż znalazłem w Tesco Egri Bikavéra, będącego jakimś reliktem, pamiątką po czasach wspomnianych przez T. Prange-Barczyńskiego i wypada mi stwierdzić, że mam przed sobą kawałek prawdziwego wina w ubogości jego i niestrojnej szacie.

Przypominam raz jeszcze podstawowe informacje o kupażu z Egeru, z którego powstaje wytrawne, lub półwytrawne wino czerwone, wyprodukowane ze szczepów kadarka, kékfrankos, zweigelt, cabernet sauvignon, cabernet franc, pinot noir, merlot, menoire, blauburger, syrah, portugieser, kékoportó, turan. Zgodnie z regułami apelacji w poprawnym kupażu powinny być obecne minimum 3 szczepy czerwone, przy czym żaden z nich nie może przekraczać 50% całej zawartości, ani też spadać poniżej 5%.  Egri Bikavér ma dojrzewać w dębowych beczkach i nie wolno go rozlewać poza Egerem. Więcej szczegółów na temat Egri Bikavéra można znaleźć tutaj.    

Przy pierwszym nosie aromat nieco zgaszony i mokroziemisty, potem owocowy, trzeciego nosa nie wyróżniam. Beczka nie jest obecna, pomimo zasad apelacji. W nasmaku sporo wiśni, lekko pikantne taniny, dużo młodych gałązek i liści, mineralność w tym też jakaś wapienna. Desek beczki nie poczułem. Posmak długi wiśniowy z odrobiną pieprzu. Ciało niewielkie, koncentracja dobra. Wino chude i bardzo proste, może naiwne w prostocie, lecz przypominające młode wina pite z beczek u winiarzy.

Egri Bikavér, rocznik 2016, w cenie 14,99 PLN), zakupione w sklepie sieci Tesco w Grajewie (czerwone wytrawne, szczepy: kupaż). Wino butelkowane przez  H-0077, Węgry.

Share this:

  • Tweet

Filed Under: polski Tagged With: Egri Bikavér, grajewo, kupaż, tesco, węgry, wina z supermarketów

Comments

  1. ko says

    19 May 2018 at 11:39

    Po co Pan pije takie podłe wina?

    Reply
    • towinakoali says

      20 May 2018 at 07:28

      http://literkibutelkikilometry.blogspot.com/2018/04/tani-i-niezy-egri-bikaver-z-tesco-na.html
      Zapraszam do tej recenzji w innym blogu:-)

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Why donate?

about wine in the world

  • - Wine Spectator |
  • - VinePair Blog |
  • - WineBusiness.com |
  • - Wine Industry Advisor |
  • - Wine Folly |
  • - Vivino Blog |
  • - Natalie MacLean Blog |
  • - Vinography |
  • - Emmanuel Delmas |
  • - Wojciech Bońkowski |
  • - The Academic Wino |
  • - En Magnum |
  • - Fernando Beteta, MS |
  • - The Wine Wankers |
  • - Tim Gaiser, MS |
  • - Wineanorak |
  • - The Jordan Journey |
  • - Sip on this Juice |
  • - Tim Atkin, MW |
  • - Wine Lovers-Barcelona |

Our friends

  • - www.online-tlumaczenia.pl
  • - www.lokoz.com

RSS w12zdaniach

  • Ukraiński dylemat

#winey.pl

Webmaster: 2021 @ winey.pl

  • Home
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
  • Contact
  • Polish Blogs About Wine

Copyright © 2023 · Agency Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

Go to mobile version