Kolejne Dolcetto. Tym razem produkowane w prowincjach Alessandria, oraz Asti. Ma swoją apelację, jako Monferrato Dolcetto DOC, lecz w Piemoncie i Ligurii jest raczej codziennym winem do posiłków, nie zaś wyrafinowanym dodatkiem do snobizmu.
Kupione Monferrato Dolcetto jest jeszcze trochę zielone, lepiej smakuje w drugim dniu, musi pooddychać. Aromat winny i wiśniowy, w trzecim nosie zakręcił się tytoniowy dym. Barwa rubinowa ciemna, przejrzysta. W nasmaku spokojna kwasowość, w śródsmaku trochę tanin i oliwki, posmak długi ziołowy. Usta średnie okrągłe, koncentracja dobra.
Duca di Aleramo Monferrato Dolcetto Denominazione di Origine Controllata, rocznik 2015, w cenie 14,40 PLN za butelkę (0,75), zakupione w sklepie Tipica Italiana w Białymstoku (czerwone wytrawne, szczepy: dolcetto).
Ta butelka dostaje ode mnie 40 punktów koali, czyli ocenę: 5* – bardzo dobre.
Leave a Reply