Winey.pl

  • Home
    • Polski
    • Français
    • Italiano
    • Castellano
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
    • Prywatność
    • Confidentialité
    • Privacy
    • Privacy
  • Contact
    • Kontakt
    • Contact
    • Contatto
    • Contacto
  • Polish Blogs About Wine

Doña Casilda Iturrizar z Bilbao

3 October 2016 by Andrzej Szadkowski 5 Comments

Odwiedzając Bilbao można trafić do parku poświęconego Casildzie Iturizzar, która zapisała się w historii tego miasta wyjątkową dobroczynnością. Musiała być osobą wyjątkową, jeśli czczą ją nawet w innych częściach Hiszpanii, nazywając jej imieniem chociażby wino.

Każda butelka wina to konkretna osoba zawiera przecież w sobie wyjątkowe zestawienie własnych cech i nastroju osoby pijącej. Mówimy, że jest nas 40 milionów Polaków, a każdy jest zupełnie inny, a z winem jest zupełnie tak samo. Pewne nasze cechy wspólne wynikają z regionu, w którym żyjemy, z odmiany mówionego języka, z warstwy społecznej; w winie natomiast z terroir, rocznika, opadów w danym roku i tak dalej. Doprawdy, trzeba mieć odwagę nieomal boską, by opisem kwalifikować raz na zawsze smak tak ulotny i tak poddany nastrojom. Tym zresztą różni się wino od innych napojów i w tym zawiera się jego szlachetność.

Próbując opisać ulotność odwołujemy się do jakichś sztywnych kanonów, które przybliżają nas jedynie do tego, co każdy z osobna powinien umieć w winie odnaleźć.

Czym, dla mnie, różni się Rioja od Ribera del Duero, albo od La Manchy? W jakiś sposób przekładam to sobie na muzykę. Rioja jest w tonacji dur, w kategoriach Hamvasa jest męskie i słoneczne, Mozartem bardziej pachnie (choć tysiące w tym niuansów), Ribera del Duero zaś raczej gra w molach, pod światło księżycowej sonaty, bardziej kobiece i również w tysiącach charakterów. La Mancha, być może, bardziej przypomina ludowe piosenki, gamy eolskie, sterczące dziewczęce piersi na polu w czasie zbiorów, czyli takie bardziej bukoliczne i radosne. Są to jednak kolejne przybliżenia, a smaku w danej chwili nie da się zapisać ani w php5, ani w html5, niech więc każdy postara się raz w życiu stać poetą.

Ktoś ostatnio napisał gdzieś, że Rioja Alta sucha jest, koścista i pozbawiona owocu. Młode wino, które próbowałem, pochodzi właśnie z Rioja Alta i radości jest pełne, a także  swoistej stanowczości, zupełnie nie mieszcząc się w opisach słynnych recenzentów. Cóż, trzeba do każdego wina, jak do człowieka, podchodzić z miłością i starać opisać przede wszystkim siebie po to, by przekazać jakąś prawdę.

dona_casilda

Wino to nie materia, to fenomen, Doña Casilda zaś to rzeczywiście fenomen prawdziwy. Jest kolejną twarzą nieodgadnionego tempranillo, z którym jest tak: im więcej go piję, tym mniej mam pewności, iż to ciągle ten sam i taki sam szczep. Pozbawię, więc, czytaczy przyjemności opisu barwy, aromatu, smaków w nasmakach, śródsmakach, posmakach i zaproszę do osobistego spotkania z Doñą Casildą, jako że jej wyjątkowa dobroczynność otwarta jest na każdego.

Doña Casilda Rioja Denominación de Origen Calificada, rocznik 2015, w cenie 30,00 PLN za butelkę (0,75), zakupione w firmie ViniTeranio (czerwone, wytrawne, szczepy: tempranillo, viura). Wino produkowane i butelkowane przez –  Bodegas San Martin de Ábalos – Rioja Alta – Hiszpania. Ocena:  88 punktów.

Share this:

  • Tweet

Filed Under: polski Tagged With: Bodegas San Martin de Abalos, Denominación de Origen Calificada, Doña Casilda, rioja, Rioja Alta, tempranillo, ViniTeranio, viura

Comments

  1. Leon Mały z Milanówka says

    3 October 2016 at 21:48

    Winne zaczepki, boje modernistów i sonaty siedzące na molach.
    Wszystko pięknie, ale czym się różni dobre Rioja od równie dobrego Ribera de Duero?
    Pytałem przy okazji ciekawego wpisu o Catania Roble i ponowię jeszcze raz moje pytanie. Czy udana Ribera de Duero jest lepsza od porządnej Riojy?
    Mam nadzieję, że amfitrion ze zrozumieniem wybaczy mi moje natręctwo. Nie mam cienia wątpliwości co do rzetelności pana osobistych ocen degustowanych win. Są osoby, z którymi chciałoby się oglądać nowe etykiety, wyciągać korki z kolejnych butelek i bić szkło w toastach. Koala niewątpliwie do nich należy.
    Moje rozterki kieruję raczej nieco szerzej, do ogółu czytelników, wśród których wiem, że nie brakuje fachowców. Może któryś z nich, dysponując większą wiedzą i doświadczeniem, zechciałby się troszkę podzielić.
    Pozdrawiam.

    Reply
    • koala says

      4 October 2016 at 07:16

      Jestem za, dobrze byłoby mieć porządny warsztat pojęciowy. Sztuka sztuką, a różnice różnicami. Pozdrawiam

      Reply
    • Plisak says

      4 October 2016 at 13:40

      Leonie, znajdź wpis na poprzedniej stronie https://www.towinakoali.com/zupa-czosnkowa-z-catania-roble-ribera-del-duero-d-o-2012

      Reply
  2. Sfrustrowany kupiec papierowej torebki na wino za 7zł. says

    3 October 2016 at 23:01

    Nie sztuką jest sięgnąć po wielkie wino za kilkaset złotych. Prawdziwa maestria polega na znalezieniu małego wina, które wyniesie nas do wyżyn.

    Reply
  3. Plisak says

    3 October 2016 at 23:41

    W ten mokry, jesienny wieczór przyjemnie jest poczytać jak inni się radują.

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS w12zdaniach

We help Ukraine

My Pleasant Wine in February 2022

Tombacco Aglianico del Beneventano IGT 2020

Why donate?

about wine in the world

  • - Wine Spectator |
  • - VinePair Blog |
  • - WineBusiness.com |
  • - Wine Industry Advisor |
  • - Wine Folly |
  • - Vivino Blog |
  • - Natalie MacLean Blog |
  • - Vinography |
  • - Emmanuel Delmas |
  • - Wojciech Bońkowski |
  • - The Academic Wino |
  • - En Magnum |
  • - Fernando Beteta, MS |
  • - The Wine Wankers |
  • - Tim Gaiser, MS |
  • - Wineanorak |
  • - The Jordan Journey |
  • - Sip on this Juice |
  • - Tim Atkin, MW |
  • - Wine Lovers-Barcelona |

Our friends

  • - www.online-tlumaczenia.pl
  • - www.lokoz.com

#winey.pl

Webmaster: 2021 @ winey.pl

  • Home
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
  • Contact
  • Polish Blogs About Wine

Copyright © 2022 · Agency Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

Go to mobile version