WINO. Pół, ale bardziej wytrawne niż pół, miękkie, cieplutkie w przytulaniu się swoim do podniebienia, świetnie przylegające do spaghetti z pomidorami, słoneczne, radosne, ale nie histeryczne, pyszne wino z Faktorii Win, w sumie niedrogie i pod koniec butelki zapraszające do następnej. Nie jakieś tam pokręcone w złożoności nad złożonością, nie szukające ogona
w skomplikowanym wyścigu za sławą, nie jakieś tam pogięte, jak rozumowanie pewnej Pani Profesur Krystyny. Wino zrobione po to, by dostarczyć przyjemności, czyli właśnie takie, jakim wino być powinno.
Barwa ciemna z przebłyskami fioletu, nos pierwszy z kwitnącym sadem i odrobiną akrylu (czyli jakieś grzybki), nos drugi z dodatkiem dymu i pieprzu, nos trzeci z zapachem winogron przy dymie ogniska, kwasowość głęboko w tle, cierpkość pieprzu wyjątkowo łagodna, w nasmaku atłas tanin, w śródsmaku trochę dżemu śliwkowego, a w posmaku długim, bardzo długim, mięta i tymianek. Wino jest w istocie melanżem przy winifikacji z czystego szczepu nero d’Avola z częścią winogron tegoż nero d’Avola suszonych przed produkcją na słońcu. Koncentracja znakomita. Bardzo polecam (gdyż bardzo smakowało, bez żadnych tam filozofii).
Colpasso Nero d’Avola Terre Siciliane Indicazione Geografica Tipica, rocznik 2014, w cenie sugerowanej 29,99 PLN za butelkę (0,75) otrzymane do degustacji z Faktorii Win (czerwone półwytrawne, szczepy nero d’Avola). Wino butelkowane przez VI-MI S.p.A. – Verolanuova (BS) Włochy.
Ta butelka dostaje ode mnie dostaje 44 punkty koali, czyli ocenę: 6* – znakomite. WINO.
Leave a Reply