winey.pl

  • Home
    • Polski
    • Français
    • Italiano
    • Castellano
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
    • Prywatność
    • Confidentialité
    • Privacy
    • Privacy
  • Contact
    • Kontakt
    • Contact
    • Contatto
    • Contacto
  • Polish Blogs About Wine

Clos Mogador Nelin Priorat D.O.Qa. 2014

22 February 2020 by Andrzej Szadkowski Leave a Comment

Clos Mogador Nelin Priorat Denominació d’Origen Qualificada, rocznik 2014, w cenie 239,00 PLN za butelkę (0,75), do kupienia w sklepie festus.pl (białe, wytrawne, szczepy: garnatxa blanca, macabeo). Wino firmowane i butelkowane przez Clos Mogador – Katalonia/Hiszpania.

No i co? Powiedzą niektórzy, robi taki Barbier tylko cztery wina i zaraz straszne halo! No właśnie, wystarczą cztery etykiety do tego, by świat leżał mu u stóp. W końcu zasłużył na to uczciwą akceptacją świata takiego, jaki jest, a nie takiego, jaki inni sobie wymyślili, aby zaspokoić zachłanny głód wszystko połykającego rynku. Konsument jest nienasycony i połknie każdą wytworzoną ilość. Masy mają w głębokim poważaniu uczciwą jakość. Przeciętni Grażyna i Janusz będąc anonimowymi elementami chcą tylko posiadać, bo mieć to, co mają inni, powoduje, że czują się pewniej, pewniej zaś oznacza dla nich lepiej. Dobre wina niech sobie piją bogaci. Ich stać na to, aby się wyróżniać.

Otóż to, Clos Mogador robi zaledwie cztery wina: Clos Mogador Vi de Finca Priorat, Clos Mogador Manyetes Vi de Vila Gratallops Priorat, Clos Mogador Com Tu Montsant, no i w końcu chyba ich pierwszy projekt: Clos Mogador Nelin Priorat. Tymi czterema etykietami wystarczająco zamieszał w Katalonii, Hiszpanii, a dzięki Parkerowi także w świecie. Zaczynał, kiedy świat miał w nosie problemy ekologii; w tamtych latach zadowolony z siebie postęp nie zwracał jeszcze uwagi na niebezpieczeństwa. Pare Barbier, wówczas prekursor, był traktowany z pewnym pobłażaniem. W końcu wina robił dobre, więc można było wybaczyć dziwactwa takie, jak równowaga w przyrodzie, szacunek dla flory i fauny i takie tam podobne, z których kiedyś wyśmiewali się prawie wszyscy, dziś natomiast – na szczęście, czy nieszczęście – śmieją się, jeszcze, tylko zakochani w konsumpcji polscy dewoci (jako że Pan dał nam wszystko, więc wszystko wolno nam zniszczyć, zabić, wydusić).

O przyszłość za to troszczy się zgniły Zachód, przeżarty rozpustą. My tutaj musimy mieć jak najwięcej. Co nas obchodzi jakiś Barbier i jego flaszki? Jeśli na nie nie stać, to dla nas ich jakby nie było. Zresztą, o ile trafi szlag, to wszystkich, czyli Barbiera również. Czy pomogą mu wtedy kotki, pieski, skrzyp, pokrzywy i tymianek? Pytanie zasadnicze, okrutne w swojej prostocie: jaki jest sens w euforii łączącej nas z Panem, jeśli ginąc zniknie wszystko?

Clos Mogador Nelin Priorat Garnatxa Macabeo

Tak chyba o winie jeszcze nikt nie pisał. Przedziwny marketing zaplątany w egzystencjalne rozterki. Wracam więc do Clos Mogador Nelin (garnatxa blanca, macabeo) i oddaję głos twórcy. Lubię go słuchać, jest bowiem coś w tych słowach, co oddaje rytm terroir i muzykę wina. W jakimś sensie słyszę w nich kroki uporczywie wznoszące się po Escala Dei. “Nelin to białe wino dla dusz bliźniaczych. To równowaga kobiecości i męskości oraz młodość. To harmonia, z jaką terroir Priorat wkracza do kuchni katalońskiej w jej szczytowych momentach. Wielki współczesny dziennikarz kataloński powiedział kiedyś: „dzisiejsza Katalonia znana jest z doskonałych szefów kuchni i z win Priorat”.

Wydaje mi się, że nasze wina czerwone, zbyt bogate i mocne, nie potrafią idealnie dostosować się do nowej, charakterystycznej kuchni i że pojawiło się puste miejsce, w które wkracza Nelin; w nadziei, iż stanie się jej najlepszym partnerem. W tym winie biała garnatxa odwołuje się do falujących wzgórz pod nieruchomym słońcem, z mineralnymi od gleby nutami przypraw i pigwy. Natomiast pięknie dostosowane macabeo jest jak strumienie wijące się u podnóża wzgórz. Dodaje nutę świeżości i wraz z kwiatem pomarańczy zbliża do terroir, osłabiając jałowość wykwintnej mineralności. A wszystko to ubrane w suknię o barwie niecodziennej, właśnie z powodu gleby, a ta przecie głównie z gipsu się składa. Właśnie gleba i środowisko budują nasze wino, dodając także garbników i kwasowości. Z takich oto niezwykłych rodziców przychodzi na świat Nelin, w symbiozie ze swoją ziemią i z obietnicą dobrego, długiego życia.” Oj, poetyzuje tutaj Pare Barbier, poetyzuje.
Dla równowagi zatem dodam słów kilka ze strony polskiego dystrybutora: “Clos Mogador Nelin to kupaż Grenache Blanco oraz Macabeo. Fermentowało w dębowych beczkach i drewnianych kadziach przez 6 miesięcy na osadzie z drożdży, co nadało mu aromatów mineralnych. Następnie dojrzewało 16 miesięcy w drewnianych kadziach i betonowych zbiornikach, dzięki czemu zachowało swoją niepowtarzalną owocowość. W nosie uwodzi aromatem kwiatów pomarańczy, pigwy i ziół. W ustach obfite, mineralne, dominują smaki świeżych owoców cytrusowych, migdałów i miodu spadziowego. Finisz długi, przyjemny i pikantny (festus.pl).”

Clos Mogador Nelin Priorat (garnatxa blanca, macabeo) kończy zatem peregrynację moją po winach prawdziwych, zaprawioną pigwą i tęsknotą za słońcem, niechby zastygłym i do udaru suchym, za tymiankiem i skrzypem gdzieś przy kamiennych murkach, po których zwinnie harcują jaszczurki, a późnym wieczorem wyśpiewują cykady, za filozofią równowagi, gdzie człowiek ciągle jest tylko człowiekiem. Niech więc te parę tekstów będzie hołdem i podziękowaniem, jakie z Prus dalekich Katalonii i Francji połączonym w osobie René Barbiera składać się ośmielam.

Share this:

  • Tweet

Filed Under: polski Tagged With: Barbier, catalunya, Clos Mogador, hiszpania, katalonia, Nelin, priorat

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Why donate?

about wine in the world

  • - Wine Spectator |
  • - VinePair Blog |
  • - WineBusiness.com |
  • - Wine Industry Advisor |
  • - Wine Folly |
  • - Vivino Blog |
  • - Natalie MacLean Blog |
  • - Vinography |
  • - Emmanuel Delmas |
  • - Wojciech Bońkowski |
  • - The Academic Wino |
  • - En Magnum |
  • - Fernando Beteta, MS |
  • - The Wine Wankers |
  • - Tim Gaiser, MS |
  • - Wineanorak |
  • - The Jordan Journey |
  • - Sip on this Juice |
  • - Tim Atkin, MW |
  • - Wine Lovers-Barcelona |

Our friends

  • - www.online-tlumaczenia.pl
  • - www.lokoz.com

RSS w12zdaniach

  • Ukraiński dylemat

#winey.pl

Webmaster: 2021 @ winey.pl

  • Home
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
  • Contact
  • Polish Blogs About Wine

Copyright © 2023 · Agency Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

Go to mobile version