winey.pl

  • Home
    • Polski
    • Français
    • Italiano
    • Castellano
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
    • Prywatność
    • Confidentialité
    • Privacy
    • Privacy
  • Contact
    • Kontakt
    • Contact
    • Contatto
    • Contacto
  • Polish Blogs About Wine

Clos Mogador, czyli filozofia wina prawdziwego

20 February 2020 by Andrzej Szadkowski 2 Comments

Dlaczego Clos Mogador, czyli filozofia wina prawdziwego? Otóż o samych winach już tutaj pisałem, przy okazji wina Clos Mogador Vi de Finca Priorat, czy też Clos Mogador Com Tu Monsant i z tych opisów jakaś filozofia wynika, jednak trzeba do niej ciągle wracać i powtarzać, aby stała się jak uderzenia cepa: nie ma wina w przemyśle, jak nie może istnieć wino bez alkoholu, baba bez kiecki, żaba bez skrzeku.

Samo miejsce ma coś z magii. Już w XIII wieku braciszkowie przybyli z Francji (oh, douce France…), magię zauważyli i trwa ona po dziś dzień, jako że istnieją w świecie miejsca podobne do czakramów, w których wibruje dusza Ziemi. Braciszkowie nazwali nawet to miejsce “Escala Dei” (Schody do Boga) i dzięki tym schodom zaczęli pędzić vi del Senyor. Tak, bo wino jako źródło euforii prowadzi do duszy świata.

W tym samym  miejscu, 800 lat później, pewna Francuzeczka i Katalończyk (też zresztą dalekiego francuskiego pochodzenia) odnaleźli swoje wymarzone miejsce: Clos Mogador, a było to w roku 1979. Isabelle i René: wrażliwość tancerki z uporczywością trubadura. Dzięki nim świat współcześnie ma jeszcze punkt odniesienia. Wino prawdziwe. A reszta, to puste gadanie i dyskonty, gdzie dusza znika po to, by ciało łatwiej gniło. A wszystko, co teraz nas otacza, ze zgnilizny świata pochodzi, który o prawdziwości zapomniał, zostawiając ją paru nawiedzonym w miejscach, gdzie winorośl rośnie i trawa jeszcze zielona.
Powiada Pare Barbier: “Poczułem z tym miejscem wielką emocjonalną więź, od dziecka, ale dopiero w wieku 17 lat postanowiłem się tym poważnie zająć. Kiedy zaczynałem, stopniowo zdawałem sobie sprawę ze ścieżki, którą chciałem podążać. Zawsze byłem pasjonatem idei bycia samowystarczalnym dzięki zasobom zapewnianym przez własne gospodarstwo, ale aby to osiągnąć, musiałem przejść długą drogę obserwując i ucząc się z dnia na dzień.

Odczuwanie i słuchanie przyrody przyszło, kiedy zdałem sobie sprawę, że gospodarstwo powinno przede wszystkim być niezależne.

Rozpocząłem rzucając tradycyjne wyroby. Byłem podekscytowany pomysłem sadzenia roślin po to, by je uprawiać w zgodzie z naturalnym otoczeniem. Aby to osiągnąć, zachowaliśmy wśród upraw skrzyp, pokrzywy, walerianę itp., zapewniając tym samym naturalną równowagę bez szkody dla przyrody i jej fauny, zachęcając do przybywania owady, zwierzęta i mikroorganizmy, tworząc w ten sposób zrównoważony cykl.

Pszczoły odgrywają bardzo ważną rolę w gospodarstwie, dlatego postanowiliśmy umieścić ule i tym samym zachęcać do zapylania. Kolejnym ważnym krokiem było ograniczenie stosowania mechanizacji, unikanie zanieczyszczeń i zbytniego zagęszczenia, wspomagając silniejsze związki z istniejącą glebą.
Zawsze staramy się znaleźć równowagę w naszej części Prioratu między dziką przyrodą, a uprawami, ale równowaga ta jest nieustanną walką przez całe życie, która przez wiele lat wpływała także na nasz wygląd. I nie tylko mój, ale także pozostałych dwunastu osób, będących ze mną każdego dnia, pomagających mi walczyć o lepszy świat, bez chemikaliów, bez odpadów, bez monokultur … Wszystko to bez pomocy mojego zespołu nie byłoby możliwe. Można budować lepszy świat małymi krokami, ponieważ ostatecznie to one są największe.”
Prawda w dzisiejszym świecie kosztuje, dlatego nie ma co dziwić się, że wino z Clos Mogador ma swoją cenę, tak samo, jak powinno mieć cenę każde życie godne swojej nazwy, w świecie bez kanapy i nieustannego jazgotania. Na szczęście w winnym świecie filozofia wina prawdziwego toruje sobie drogę, nie tylko w Clos Mogador, także w Polsce.

Share this:

  • Tweet

Filed Under: polski Tagged With: Barbier, Clos Mogador, filozofia, katalonia, priorat

Comments

  1. jongleur says

    21 February 2020 at 08:10

    Fajnie się czyta

    Reply
  2. Andrzej Szadkowski says

    21 February 2020 at 09:06

    Dziękuję

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Why donate?

about wine in the world

  • - Wine Spectator |
  • - VinePair Blog |
  • - WineBusiness.com |
  • - Wine Industry Advisor |
  • - Wine Folly |
  • - Vivino Blog |
  • - Natalie MacLean Blog |
  • - Vinography |
  • - Emmanuel Delmas |
  • - Wojciech Bońkowski |
  • - The Academic Wino |
  • - En Magnum |
  • - Fernando Beteta, MS |
  • - The Wine Wankers |
  • - Tim Gaiser, MS |
  • - Wineanorak |
  • - The Jordan Journey |
  • - Sip on this Juice |
  • - Tim Atkin, MW |
  • - Wine Lovers-Barcelona |

Our friends

  • - www.online-tlumaczenia.pl
  • - www.lokoz.com

RSS w12zdaniach

  • Ukraiński dylemat

#winey.pl

Webmaster: 2021 @ winey.pl

  • Home
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
  • Contact
  • Polish Blogs About Wine

Copyright © 2023 · Agency Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

Go to mobile version