Cofam się nad Ebro, do Logroño. Kogo tutaj nie było: Celtowie, Wizygoci, także Maurowie, Basków palono na stosach, król Kastylii z królem Nawarry walczyli o wpływy nad miastem, łapki maczało w tym wszystkim także moje ulubione Zjednoczone Królestwo, no i co? No i nic, czas wszystko zmienia. Król Karol nieomal wszystkiego nie przełajdaczył. Pozostaje, przyglądając się upływowi czasu, Rioja. Tak, Rioja, czyli wino, czyli kultura powstająca z wytwarzania, nie wysoka, sięgająca zenitów, metafizyki, a prosta, ludzka w smakach i aromatach. To, co się liczy; to, co codziennie mogę zawrzeć w dłoni, posmakować na języku. Reszta to fantasmagorie, a z nich żadnego ratunku krasnoludom nie sprowadzę.
W Logroño, w firmie Bodegas Olarra (dostała w 2013 roku tytuł Najlepszego Producenta Win w Hiszpanii, na międzynarodowym konkursie International Wine & Spirit Competition w Londynie, a w 2015 roku podobny tytuł zdobyła w Berlinie ), powstaje wino Añares. Añares Crianza czyli kupaż, a przy tym typowy przykład win tego regionu. Składa się z tempranillo w 90%, garnacha w 5%, a także mazuelo (carignan) i graciano w 5%. Jego Wysokość szlachetne tempranillo dominuje, lecz posiada małą wadę: wcześnie dojrzewa (tempranillo – wcześniaczek) , co oznacza, że jako pierwsze w zbieranych owocach osiąga równowagę kwasowości i cukru, czyli charakteryzując się mniejszym odczynem, a stosunkowo nieduża zawartość cukru daje, w zasadzie, wina o niższej zawartości alkoholu. Zawartość alkoholu trzeba zwiększyć, dlatego w kupażu dodaje się szczepy o większym potencjale, a jednym z takich szczepów jest garnacha wnosząca kwasowość, aromat i objętość w ustach, a także brakujący alkohol. Garnacha wnosi także własne niuanse. Czasami jej owocowy aromat potrafi być bardzo intensywny. Obecność grenache skutkuje także w winie charakterystycznym słodkawym smaczkiem. Trzecim winogronem zastosowanym w produkcji tego wina jest mazuelo (carignan), dobrze współpracujące z tempranillo dając wina gęstsze, okrąglejsze w ustach, o mocniejszym zabarwieniu i o intensywniejszym aromacie. Ostatnie, zaś, graciano uzupełnia kupaż mocną strukturą i, jeszcze, kolorem.
Añares Crianza starzeje się przez 14 miesięcy w kadziach z amerykańskiego i francuskiego dębu oraz dodatkowo leżakuje przez okres co najmniej 4 miesięcy w butelce. Barwa intensywna, wiśniowa z delikatnym odcieniem fioletu. Aromat czerwonych i czarnych owoców i dębowej beczki. Pojawia się, w trzecim nosie, zapach grzanki, tytoniu i kawy. Okrągłe, z dużym owocem, w pierwszym dniu koncentracja nieco rozchwiana, wraca do normy w dniu następnym. Owoc świeży, o orzeźwiającej kwasowości i słodkawych taninach. Długi i owocowy posmak.
Añares Crianza Rioja Denominación de Origen Calificada, rocznik 2012, w cenie 32,50 PLN za butelkę (0,75), zakupione w firmie ViniTeranio (czerwone, wytrawne, szczepy: tempranillo, garnacha, mazuelo, graciano). Wino produkowane i butelkowane przez firmę Bodegas Olarra – Hiszpania. Ocena: 91/100 (bardzo dobre).
Leave a Reply