winey.pl

  • Home
    • Polski
    • Français
    • Italiano
    • Castellano
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
    • Prywatność
    • Confidentialité
    • Privacy
    • Privacy
  • Contact
    • Kontakt
    • Contact
    • Contatto
    • Contacto
  • Polish Blogs About Wine

Bodegas Los Frailes Caliza Monastrell Viñas Viejas Valencia D.O. 2016

6 June 2020 by Andrzej Szadkowski Leave a Comment

Bodegas Los Frailes Caliza Monastrell Viñas Viejas Valencia Denominación de Origen, rocznik 2016, w cenie 62,00 PLN za butelkę (0,75), zakupione w sklepie vinodelsol (czerwone, wytrawne, szczepy: 100% monastrell). Wino firmowane i butelkowane przez Bodegas Los Frailes – Hiszpania. Tej flaszce daję 94 punkty.

Dylemat: powiem cieliste, nie do końca będzie to miało sens, powiem mięsiste, zarzucą naturalizm, może powiedzieć dżemiaste? Albo pełne miodowej marmolady? Przy tym ten mięsny dżem obszernie przytula się do podniebienia, zaryzykuję więc, po prostu, bardzo krągłe ciało, znakomicie przylepne, jak konfitura. Najlepszy w te zabawy jest pewien Redaktor z Winicjatywy, jam zaledwie czeladnik na krętej dróżce rzemiosła.

Los Frailes Caliza D.O. Valencia 2016
Los Frailes Caliza D.O. Valencia 2016

Wrócę do importera, bo to najbezpieczniejsze: “Wspólnym mianownikiem win uprawianych w tym rejonie są gleby wapienne, nadające produktowi finalnemu ciekawy, oryginalny, mineralny smak. W tej ekstremalnie ubogiej glebie w okolicach Walencji uprawia się Monastrell.

Rejony te znane są z winiarskiej tradycji, gdzie z powodu panujących warunków szanuje się każdą, pojedynczą winorośl, interweniując tak rzadko, jak to tylko możliwe. Los Frailes Caliza to wino, które produkowane jest tradycyjną metodą i podobnie jak przed wiekami składowane w dużych amforach pod ziemią. Ten Monastrell jest intensywny, młody i soczysty, bardziej owocowy niż ziemisty. Pierwsze wrażenie w ustach jest mięsiste i obszerne.”

Taka obszerność przekłada się trochę na wycofanie struktury. Flesh tutaj nie pokazuje wcale swoich bones. Prawda, że jestem teraz bardzo aktualnie anglofoński i że do twarzy mi z taką winną plamą bez ramy? Może z powodu wycofania struktury pojawia się wrażenie obszerności, dżemowego kompotu, także dlatego, że kwasowość też gdzieś sobie poszła, a słynna mineralność wcale nie jest taka oczywista?

Share this:

  • Tweet

Filed Under: polski

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Why donate?

about wine in the world

  • - Wine Spectator |
  • - VinePair Blog |
  • - WineBusiness.com |
  • - Wine Industry Advisor |
  • - Wine Folly |
  • - Vivino Blog |
  • - Natalie MacLean Blog |
  • - Vinography |
  • - Emmanuel Delmas |
  • - Wojciech Bońkowski |
  • - The Academic Wino |
  • - En Magnum |
  • - Fernando Beteta, MS |
  • - The Wine Wankers |
  • - Tim Gaiser, MS |
  • - Wineanorak |
  • - The Jordan Journey |
  • - Sip on this Juice |
  • - Tim Atkin, MW |
  • - Wine Lovers-Barcelona |

Our friends

  • - www.online-tlumaczenia.pl
  • - www.lokoz.com

RSS w12zdaniach

  • Ukraiński dylemat

#winey.pl

Webmaster: 2021 @ winey.pl

  • Home
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
  • Contact
  • Polish Blogs About Wine

Copyright © 2023 · Agency Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

Go to mobile version