Bodegas Comenge Jacobus Ribera del Duero, rocznik 2012, w cenie 600,00 PLN za butelkę (0,75), kiedyś można to wino było kupić w Polsce w sklepie ViniTeranio, (czerwone wytrawne, szczepy: tempranillo (95%), merlot (5%). Butelkowane w wytwórni Bodegas Comenge – Hiszpania.
Takem się naszukał win znamienitych po świecie, że zapomniałem, iż znaleźć je można i u nas, a że zarazili mnie “Riberitis“, to wybieram wino z Ribera del Duero, lansowane ostatnio w Hiszpanii (i nie tylko).
Najgłębsza, prawie esej, recenzja z Comenge Jacobus Ribera del Duero powstała w Polsce na blogu Design, Wino i Sztuka. Trudna to recenzja, Kantem i Husserlem trącąca, ale nie ma przyjemności bez bólu, a prawdziwa Sztuka myślenia się nie boi. Po jej przeczytaniu jakże radosną i błogą wyda nam się winna harmonia smaku ukryta w duszy tego wina. No bo, przecież, wino ma duszę.
Co pisze o tym winie producent?
“Jacobus jest naszym nowym i ekskluzywnym przedsięwzięciem, w najbardziej wyjątkowy sposób wyrażającym cechy tempranillo z naszej winnicy. W przedsięwzięciu tym znajdują wyraz zarówno intensywna refleksja, jak i badania prowadzone przez 13 lat po to, by zapewnić naszym winom rzeczywistą tożsamość i zdefiniować je w jak najbardziej wyrazisty sposób. W końcu nasze motto powiada: “na tej ziemi jej ślad“.
Alkohol: 14,5%
„Intensywny kolor wiśni, mało przezroczysty. Dzięki zastosowanej metodzie wino zachowało swój pierwotny charakter, jakby czas zatrzymał się podczas starzenia wina. Wrażenie owocowe jest zaskakujące, a doskonała struktura nie onieśmiela wcale, jako że starzenie na osadzie pozwala zapewnić gładkość i elegancję w ustach.“
Co o tym winie piszą inni?
W Polsce o Comenge Jacobus Ribera del Duero sporo napisano na stronach ViniTeranio:
– BODEGAS COMENGE ma siedzibę w małej i niezwykle malowniczej miejscowości Curiel del Duero, w otoczeniu zamków, winnic i ogrodów. Jest to jedno z najpiękniejszych miejsc w tym rejonie, o niesamowitym widoku na Ribera del Duero i Peñafiel. To idealne wprost miejsce by poznać kulturę wina tego regionu. Wielkie tradycje winiarskiej rodziny, której patriarcha Don Miguel Comenge był jednym z bardziej cenionych naukowców, twórcą traktatu “Winorośl i wina hiszpańskie” wydanego jeszcze w latach 40tych ubiegłego wieku, kilkadziesiąt lat później zaowocowały stworzeniem własnej winnicy. Powołana do życia w 1999 roku przez syna Jaime winiarnia pod nazwą COMENGE, bardzo szybko jakością swoich tintos zdobyła uznanie krytyków i smakoszy.W produkcji win tej wytwórni stosuje się unikalne w świecie formuły upraw organicznych winnej latorośli. Wszystkie wytwarzane wina posiadają ekologiczny certyfikat trunków. Bodega posiada 32ha własnych winnic obsadzonych odmianą tempranillo oraz 2ha odmiany cabernet sauvignon w okolicach słynnego matecznika dobrych win regionu — Pesquera del Duero.
– Unikalną cechą Jacobus jest jego naturalny charakter. W trakcie produkcji nie stosowano siarczanów. Wykonane zostało nowatorską techniką starzenia na osadzie stosowaną dotychczas wyłącznie przy produkcji win białych, która sprawia, że pomimo tego, że spędziło długi, 30-miesięczny okres dojrzewając w dębowych beczkach zachowuje w sposób bezwzględny swoją pierwotną owocowość. W trakcie degustacji mamy do czynienia z możliwością swoistej podróży w czasie, mogąc odnaleźć czysty charakter dominujących winogron tempranillo w postaci pierwotnych i świeżych składników materii, pomimo poddania wina długiemu procesowi starzenia. Jest to jakby cofanie się w przeszłość, do korzeni, dwu i pół roczna podróż w czasie wstecz. Narzędziem tej fantastycznej maszyny czasu jest specyficzny proces określany w języku hiszpańskim jako crianza sobre lias (dojrzewanie na osadzie), który zapewnia niespotykaną gładkość oraz elegancję w ustach, charakterystyczną tylko dla wielkich i wyjątkowych czerwonych win Ribera del Duero. Jacobus to mieszanka tempranillo (95%) i merlot (5%) zebranego z innej działki. Owoce tempranillo pochodzą z 0,5 ha winnicy o nazwie Pago de Pinzas, obsadzonej jeszcze w 1985 roku i położonej na wysokości ok. 870 m npm w okolicach Curiel del Duero. Gleba w tej części jest gliniasto- wapienna z obecnością niewielkich piaszczystych połaci. Uprawy winorośli prowadzone są z zachowaniem norm obowiązujących dla ekologicznej winikultury. Drugim użytym szczepem jest merlot nadający francuski charakter powstałemu winu. Pochodzi z innej części winnicy o nazwie Hontonilla. To zaledwie 600 krzewów upraw tej odmiany obsadzonej w 2000 roku.
Teren, na którym porastają stanowi pochyłość wzgórza otoczonego gęstym, dębowym lasem co nadaje winorośli bardzo aromatyczny charakter. Układ glebowy jest również gliniasto-wapienny ze znaczną jednak przewagą wapnia. Rozwój obydwu winnic odbywa się w pełnej harmonii ze środowiskiem, przy zachowaniu naturalnej pokrywy roślinnej w całym cyklu. Te praktyki w znacznym stopniu ograniczają plony winogron dając owoce małe jednak mocno skoncentrowane i pełne smaku. Po starannej selekcji winogron sok owoców tempranillo przy użyciu rodzimej odmiany szczepów drożdży fermentuje w betonowych zbiornikach. Druga fermentacja, tzw malolaktyczna odbywa się spontanicznie w tym samym miejscu. Z kolei sok odmiany merlot fermentuje w otwartych beczkach, gdzie również przebiega proces drugiej fermentacji malolaktycznej tworzącej bukiet wina. Starzenie tempranillo odbywa się we francuskich 500 litrowych kadziach, natomiast Merlot w mniejszych, o pojemności 225 litrów.
Proces dojrzewania trwa nieprzerwanie 30 miesięcy i przebiega na czystym osadzie drożdżowym wytworzonym w trakcie fermentacji alkoholowej. Przez okres pół roku, w comiesięcznych odstępach następuje delikatne mieszanie osadu. Charakter ochronny osadu pozwolił na tworzenie wina bez użycia siarczanów. Połączenie obydwu odmian tempranillo i merlot jest końcowym procesem tworzenia, gdzie dokonuje się również naturalnego klarowania za pomocą białka kurzych jajek, po czym wino jest butelkowane. W efekcie Jacobus uzyskuje czerwono-wiśniową barwę o wysokiej tonacji. Dzięki specyficznej technice wytwarzania wino tak w zapachu jak i w smaku zachowało swój pierwotny charakter, esencję świeżej materii przejętej z winogron. Owocowe wrażenia są niesamowite. Pomimo tego, że wino posiada dużą strukturę, ta pojawia się początkowo jakby na dalszym planie, nie jest postrzegana. Po pewnym czasie objawia się subtelne działanie dębiny. Wszystkie degustacyjne wrażenia pokazują, że wino zachowało swój prymarny charakter, jakby czas stanął w miejscu. Jest to propozycja dla koneserów szukających nowych wrażeń.”
Oceny Comenge Jacobus Ribera del Duero
Guía Peñín 2018 – 94 punkty
Parker – 92 punkty
Ultimate Wine Challenge – 96 punktów
Wine & Spirits Magazine Year’s Best Ribera Del Duero – 90 punktów