Tak się składa, że do teraz znałem lepiej innego Juana Manuela Burgos, tego z dodatkiem Velasco. Od dziś dołącza doń Juan Manuel Burgos z Bodegas y Viñedos Juan Manuel Burgos, bez dodatku, ale z jakimi winami! Z Fuentelcésped. Zaczynam od flaszki mniej typowej, z apelacji Toro D.O., w końcu Fuentelcésped bardziej należy do Ribera del Duero. Jak na apelację Toro przystało, wino jest w 100% z tinta de toro, a przypominam, że chodzi o tempranillo i nikt dotąd jasno nie wyjaśnił, czy są w tinta de toro jakieś wyjątkowe cechy specyficzne, oprócz językowego obyczaju. Poruszając się bardziej w obszarze Juana Manuela Burgos Velasco, stwierdzam, że człowiek przywiązuje się mocniej do spraw wyimaginowanych, niż do materialnej rzeczywistości, co może prowadzić do konkluzji, że człowieka w świecie tak naprawdę nie ma, o ile należy on do kultury, a nie do materii. To, co w nas materialne w proch się obróci, pozostaje wielokroć trwalsze to, co kulturowe. Na takim poważnym rejestrze zatrzymuję ten akord, bo i wino wydało mi się poważne.
Być może wynika to z charakteru Roble, czyli dębowej baryłki, w którą tradycyjnie Hiszpania ubiera zbyt wyuzdany owoc, cywilizując rozwiązłe ciało i nieopanowane instynkty. Tutaj skrępowane przez kilka miesięcy baryłką wino nie może po latach czterdziestu nagle przypomnieć sobie, że ktoś kiedyś ośmielił się być rozwiązły. Południowcy przez tysiąclecia tworzyli skomplikowany system imponderabiliów, dzięki którym i smak i międzyludzkie stosunki można łatwo kontrolować, z wyuzdania czerpiąc tak intelektualne podniety, jak ja w tej degustacji. Aby zatem nie wkraczać na niebezpieczne ścieżki, przed personalizmem Juana Pablo II i Juana Manuela Burgos Velasco z pokorą czoło chylę, a co do wina oddaję głos specjalistom, zastrzegając sobie prawo do własnych pięciu groszy.
A więc powiadają w vinodelsol: “Avan OK Toro to młode, pełne ekspresji wino z ciałem. Dojrzałe czerwone owoce wyróżniają się na tle balsamicznym. W ustach pojawia się delikatna, słodka tanina, która nadaje winu okrągłości. Złożoności dodają delikatne odcienie gorzkiej i prażonej czekolady oraz lekkie niuanse mineralne, balsamiczny koniec lukrecji i długie wykończenie, w którym dominują smaki starzenia drewna. Toro ma swój unikalny charakter, który kształtuje się pod wpływem klimatu kontynentalnego z jego umiarkowanymi opadami, suchymi latami i sporymi wahaniami temperatur. Odmiana winorośli popularna w Hiszpanii, w Polsce powoli zyskuje swoich entuzjastów.” Do tego jeszcze: “jeżyna, jagoda, nuty drewniane”.
Ja dodam łzawą na szkle ciemnoczerwoną suknię i pewną lepkość maślaną na podniebieniu, przy charakterze poważnym, stonowanym, skłaniającym do refleksji i od harców odciągającym. Owoc z powodu Roble nieco wycofany pozostawia miejsce grzankom z pieprzem czarnym na maśle. Pije się to wino dobrze, a świadom jestem, że tak twierdząc przeciwko suwerennej trzeźwości grzeszę.
Bodegas y Viñedos Juan Manuel Burgos Avan OK Roble Toro Denominación de Origen, rocznik 2017, w cenie 39,50 PLN za butelkę (0,75), zakupione w sklepie vinodelsol (czerwone, wytrawne, szczepy: 100% tempranillo– tinta de toro). Wino firmowane i butelkowane przez Bodegas y Viñedos Juan Manuel Burgos – Hiszpania. Ocena: 93 punkty. Od epokowej chwili, kiedym zdecydował, że pić będę tylko to, co picia warte, punktacja moja monotonną jest i zieje nudą i tak już chyba pod dzień ostatni będzie.