Apelacja Penedès obejmuje największy obszar produkcji wina w Katalonii, wykraczając poza historyczne granice okręgu Penedès. Poza obszarami Alt i Baix Penedès, w których koncentruje się większość produkcja wina, w obszar apelacji wchodzą także strefy Anoia, Baix Llobregat i Garraf, a także w rejonie Alt Camp Aiguamúrcia, oraz w rejonie Tarragony Roda de Berà i Creixell. Katalońskie Penedès charakteryzuje się typowo śródziemnomorskim klimatem, bez długo trwających letnich upałów i bez zimowych mrozów, co umożliwia uprawę wielu szczepów winorośli, a jego winnice usytuowane są między morzem i górami w trzech podregionach o specyficznym mikroklimacie:
– Baix Penedès (Baix Penedès i Garraf), przy samym wybrzeżu pomiędzy Barceloną i Tarragoną, z wysokością do 250 m n.p.m., o zdecydowanie najłagodniejszym klimacie;
– Penedès Superior (Alt Penedès, Alt Camp, Anoia i Baix Llobregat) o cechach górskich dzięki wzniesieniom od 500 do 800 m, z dużo większymi opadami oraz dobową amplitudą temperatur;
– Penedès Mitjà, o charakterze pośrednim.
Wśród winorośli Penedès dominują szczepy do produkcji wina białego (xarel·lo, macabeu i parellada, ostatnio chardonnay i malvasia). Najwięcej win z apelacji Penedès to lekkie, aromatyczne i mocno owocowe (jabłka, cytrusy) młode wina białe, niekiedy starzone w beczkach drewnianych, a wśród nich cieszące się sporym zainteresowaniem spokojne wina odmianowe z xarel-lo. Jako że znaczna część Penedès pokrywa się z obszarem apelacji Cava, wielu wytwórców produkuje wina z obu obszarów. W produkcji win czerwonych dominują tutaj winogrona ull de llebre, samsó, garnatxa, monastrell, merlot i cabernet sauvignon, zaś wino, które wybrałem i które reprezentuje ten obszar, nazywa się Vinyet i pochodzi ze sklepu znanego aktora.
Vinyet znaczy po polsku „winko”, lecz nie jest to, z pewnością, żadna winiawka.
Nos pierwszy, drugi i trzeci porzeczkowe i wiśniowe, w trzecim dochodzi skóra i dym z ogniska. Kolor ciemny i z pewnością czerwony. Usta spore, struktura też, bo owocu dość dużo, koncentracja bardzo dobra. W nasmaku pestka wiśni i gorycz tanin (co bardziej mi przypomina tempranillo, chociaż podobno tam go nie ma), w śródsmaku kwasowość wiśni, w tle żywica z beczki, która bardzo ładnie łączy wszystkie elementy. Posmak długi, natury jednak jego opisać nie potrafię, trochę tłustawy.
Casa de Berger Vinyet Penedès Denominació d’Origen, rocznik 2014, w cenie 42,00 PLN za butelkę (0,75), zakupione w sklepie Marek Kondrat Wina Wybrane (czerwone, wytrawne, szczepy: garnatxa, cabernet sauvignon ). Wino produkowane i butelkowane przez Casa Berger – Katalonia – Hiszpania. Ocena: 89/100 (bardzo dobre).
Leave a Reply