winey.pl

  • Home
    • Polski
    • Français
    • Italiano
    • Castellano
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
    • Prywatność
    • Confidentialité
    • Privacy
    • Privacy
  • Contact
    • Kontakt
    • Contact
    • Contatto
    • Contacto
  • Polish Blogs About Wine

12 Volts VT Mallorca 2017

5 June 2020 by Andrzej Szadkowski Leave a Comment

12 Volts Vino de la Tierra de Mallorca, rocznik 2017, w cenie 82,50 PLN za butelkę (0,75), zakupione w sklepie vinodelsol (czerwone, wytrawne, szczepy: 40% callet–fogoneu, 30% syrah, 20% cabernet sauvignon, 10% merlot). Wino wyprodukowane i butelkowane przez 4Kilos vinícola s.l. – Hiszpania. Ocena: 95 punktów.

Kurde, tylko nie daj się ponieść euforii. I tak nazwą cię winną hołotą, niezależnie od tego, jakim przymiotnikiem raczysz się w opisie posłużyć. Powtarzam, nie daj się ponieść euforii. To przecież zaledwie wino. I tak będziesz musiał odejść, chociaż, jak powiadają, 12 Volts działa jak akumulator energii: łączy się z układem nerwowym i ładuje akumulatory. Taka przemiana energii jest źródłem nazwy wina, ale nie daj się ponieść euforii. Małooczywiste? Nieoczywiste? A jakie to ma znaczenie? Po prostu inne. Nie tylko dlatego, że z Majorki.

12 Volts Vino de la Tierra de Mallorca
12 Volts Vino de la Tierra de Mallorca

Tajemniczy szczep callet–fogoneu to taki typowy na Majorce kupaż dwóch tamtejszych szczepów: callet oraz fogoneu, a winny macher Francesc Grimalt, twórca tego dzieła, wręcz mówi, że jest to callet i trochę fogoneu. Do tego on sam nazwałby 12 Volts garażowym arcydziełem i wtrąciłby parę słów o ekologii, kurach i wszechświecie.

Kupaż 12 Volts w 2017 roku ma nieco więcej syraha niż zwykle, obniżając do 40% zawartość callet i fogoneu, zaś w pozostałych szczepach z proporcjami 30% syraha, 20% caberneta sauvignon i 10% merlota. Ten rocznik był ciepły i wcześnie dojrzewał, styl zatem wina powoli zmierza ku większej świeżości, ciągle obstając przy założonym przez winnego machera profilu śródziemnomorskim. Syrah fermentował z zastosowaniem maceracji węglowej, co z pewnością podkreśliło  w kupażu odczuwalny owoc.

Po dziesięciu minutach w kieliszku wino staje się soczyste, śródziemnomorskie i wyraziste, a przy tym okrągłe na podniebieniu. Jest w nim, do tego, dobrze zintegrowana dębowa beczka, co przydaje klasyczności i zwiększa równowagę. W czerwcu 2018 r. napełniono tym winem tylko 45 000 butelek. Ojej. Bardzo smaczne i z takim jodowo-mentolowym tłem. Inne, zaiste.

Share this:

  • Tweet

Filed Under: polski

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Why donate?

about wine in the world

  • - Wine Spectator |
  • - VinePair Blog |
  • - WineBusiness.com |
  • - Wine Industry Advisor |
  • - Wine Folly |
  • - Vivino Blog |
  • - Natalie MacLean Blog |
  • - Vinography |
  • - Emmanuel Delmas |
  • - Wojciech Bońkowski |
  • - The Academic Wino |
  • - En Magnum |
  • - Fernando Beteta, MS |
  • - The Wine Wankers |
  • - Tim Gaiser, MS |
  • - Wineanorak |
  • - The Jordan Journey |
  • - Sip on this Juice |
  • - Tim Atkin, MW |
  • - Wine Lovers-Barcelona |

Our friends

  • - www.online-tlumaczenia.pl
  • - www.lokoz.com

RSS w12zdaniach

  • Ukraiński dylemat

#winey.pl

Webmaster: 2021 @ winey.pl

  • Home
  • English
  • Polski
  • Français
  • Italiano
  • Castellano
  • Privacy
  • Contact
  • Polish Blogs About Wine

Copyright © 2023 · Agency Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

Go to mobile version